EU o slučaju Todosijević: Sudski proces protivan Briselskom sporazumu

Vesti 25. avg 202122:08 14 komentara
Peter Stano
Printscreen

Evropska unija je saopštila da je sudski proces protiv poslanika Srpske liste u parlamentu Kosova Ivana Todosijevića protivan Briselskom sporazumu.

U izjavi dostavljenoj agenciji Beta, portparol Evropske komisije Peter Stano naveo je da je EU upoznata sa odlukom Apelacionog suda Kosova u procesu protiv Todosijevića i da podseća da je Briselski sporazum iz 2013. godine, postignut u dijalogu Kosova i Srbije, i dalje na snazi.

„Ovaj sporazum, između ostalog, predviđa da će ‘Apelacioni sud u Prištini formirati veće u kojem će većinu sudija činiti kosovski Srbi, sa nadležnošću za sve kosovske opštine sa većinskim srpskim stanovništvom’. U ovom konkretnom slučaju, to nije ispoštovano“, naveo je Stano.

Povezane vesti

On je dodao da je Briselski sporazum kamen temeljac u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da „ne sme da bude podrivan“.

„EU očekuje da će dve strane poštovati i u potpunosti primeniti sve sporazume postignute u briselskom dijalogu. Takođe očekujemo da obe strane konstruktivno doprinesu postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o međusobnoj normalizaciji odnosa“, naveo je Stano.

Naveo je i da EU „snažno ističe da je svako negiranje ili revizionizam u vezi sa događajima iz vremena sukoba na Zapadnom Balkanu devedesetih godina prošlog veka u suprotnosti sa vrednostima Evropske unije i projektom integracije Zapadnog Balkana u EU“.

„Pozivamo sve da pokažu uzdržanost iz poštovanja prema žrtvama i da rade na iskrenoj i verodostojnoj proceni prošlosti. Regionu su potrebni pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa“, napisao je Stano.

Apelacioni sud Kosova odbio je danas kao neosnovanu žalbu na presudu Osnovnog suda u Prištini od 5. decembra 2019. godine, kojom je Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog negiranja da je u Račku počinjen masakr nad albanskim civilima.

U martu 2019. godine, na obeležavanju 20. godišnjice početka NATO bombardovanja Jugoslavije, Todosijević je u Zvečanu rekao da je „povod za agresiju bila takozvana humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i prvostepenu presudu Todosijeviću nazvao zastrašujućom, poručivši da i on za Račak tvrdi da je „fabrikovan zločin“, danas je takođe rekao da je poslanik Srpske liste osuđen „samo zato što je rekao istinu o Račku, istinu o svemu što se zbivalo srpskom narodu“.

Vučić je danas pozvao EU da „Albancima u Prištini kaže da moraju da se pridržavaju onog što su potpisali i prihvatili“, navodeći da je pravosnažnom presudom Todosijeviću „brutalno i grubo“ prekršeno pravo i Briselski sporazum.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare