EU nudi Zapadnom Balkanu isto što i pre 18 godina, ali ne kaže kada će to biti

Vesti 06. okt. 202119:2022 komentara
Podeli:

Evropska unija ponudila je danas zemljama Zapadnog Balkana isto što i pre 18 godina na čuvenom samitu u Solunu. Potvrdila je da će jednoga dana ceo Zapadni Balkan biti u Evropskoj uniji. Međutim, nije rekla kada će to biti, odnosno nije dat datum do kada bi taj cilj trebalo da bude ostvaren. Tako se Samit u Brdu kod Kranja završio optimizmom uz zadršku. Srbiji i Kosovu je dodatno ponovljeno da moraju rešiti svoj spor.

Povezane vesti

Zajednička fotografija, osmesi i posle susreta dugačka deklaracija sa 29 tačaka. Puno teksta, mnogo poruka ohrabrenja, ali nigde nijedan datum.

Iz deklaracije se može izdvojiti nekoliko teza o budućim odnosima Dvadeset sedmorice i regiona.

  • Načelna podrška Zapadnom Balkanu uslovljena napretkom u oblasti vladavine prava
  • Podrška jačoj regionalnoj saradnji za koju EU kaže da je dobra i treba je još unaprediti
  • Pozivaju se Beograd i Priština da zaključe sporazum o normalizaciji odnosa
  • Naglašava se važnost ranije najavljenog Investicionog plana od 30 milijardi evra
  • Pohvaljuje se Zapadni Balkan što zajedno sa EU ulazi u politiku Zelene agende, odnosno smanjenja zavisnosti od foslinih goriva.

„Prva veoma važna stavka jeste poštovanje osnovnih prava građana, napredak u vladavini prava, borbi protiv korupcuje. Te stvari su DNK evropskog projekta. Imali smo debatu o tome kako da osiguramo veći napredak u tim oblastima, kako da obezbedimo da svi poštiju te osnovne principe EU“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Razlog zbog koga nema konkretnog datuma ulaska za zemlje Zapadnog Balkana je to, kako kaže predsednik Srbije, što neke moćne zemlje imaju izbore uskoro, a proširenje nije popularno kod birača u tim članicama EU.

„Mi smo zadovoljni odnosom koji je premijer Janša pokazao prema Zapadnom Balkanu. On je insistirao da se ubaci ta vremenska odrednica za sve zemlje na Zapadnom Balkanu, ali ona nije mogla da uđe zbog protivljenja tri zemlje…Jedna je snažna, a i ove druge dve su snažne, ali za nijansu možda manje snažne od ove jedne zemlje“, rekao je Vučić.

Na marginama Samita, predsednik Srbije razgovarao je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Pred najvišim evropskim zvaničnicima nije bilo uobičajene verbalne razmene vatre. Pričalo se, kaže Vučić, o priznavanju diploma i zanimanja, što će doprineti boljoj slobodi kretanja. O tome se pregovaralo još 2011. ali sporazum nikada nije zaživeo.

„Prošlonedeljni dogovor o tablicama između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, odlična je poruka za ceo region. To pokazuje da je moguće da se za pregovaračkim stolom, uz volju za dogovorom, pronađe rešenje i za najteža pitanja koja postoje kao prepreka učlanjenju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Na kraju, razvejano je i koja je moćna zemlja bila protiv određivanja konkretnog datuma, odnosno protiv 2030. godine kao krajnjeg roka za prijem svih zemalja Zapadnog Balkana. Kancelarka Angela Merkel priznala je da nije podržala da se zemljama Zapadnog Balkana da fiksni datum, jer, kako je rekla – ne veruje u unapred određene datume.

Komentari

Vaš komentar