EU i SAD zabrinute zbog tenzija: Sve obaveze iz dijaloga sprovesti bez odlaganja

Vesti 28. dec 202215:59 29 komentara
Shutterstock

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog nastavka tenzija na severu Kosova, saopšteno je u zajedničkoj izjavi prvog zamenika portparola Stejt departmenta Vedanta Patela i portparolke visokog predstavnika EU Nabile Masrali.

Pozivamo sve da budu maksimalno uzdržani, da hitno preduzmu mere za bezuslovno smirivanje situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja, navedeno je.

Saopštili su da rade sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bi se smirile tenzije i napravili dogovori o daljim koracima u interesu stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta svih lokalnih zajednica.

Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi Srba sa Kosova za hapšenje ili procesuiranje zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati, dodaje se.

Sjedinjene Američke Države će, kako stoji u izjavi, podržati Evropsku uniju kroz rad Misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS), koja u skladu sa njenim mandatom može da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke u cilju sprovođenja poštovanja ljudskih prava. To posebno uključuje garancije za pravično suđenje, kao i zaštitu i jednak tretman pripadnika nevećinskih zajednica na Kosovu, ističe se.

Takođe očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana. Sve obaveze dogovorene u Dijalogu moraju se u potpunosti sprovesti bez odlaganja, naglašava se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare