EU donirala Srbiji 26 vozila opremljenih za prevoz vakcina

Vesti 14. sep 202112:15 > 13:06 13 komentara
FoNet/Božana Pavlica

Srpskom zdravstvenom sistemu je predato 26 vozila koja su opremljena za prevoz vakcina, a biće dodeljena za 24 ustanove širom države, čime će se rašiti ozbiljan logistički problem, jer su dosad morala da se iznajmljuju.

Vozila je kao donaciju Evropske unije dodelio šef njene misije u Srbiji Emanuel Žofre, simbolično uručivši ključeve za njih na svečanosti kojoj je prisustvovao predsednik države Aleksandar Vučić.

Vučić je zahvalio na donaciji vrednoj više od pola milona evra, navodeći da je nabavljena iz poreskih izdvajanja građana zemalja EU, kao i da je to nastavak dosadašnje takve pomoći.

„Više nećemo morati da iznajmljujemo ovakva posebna vozila, kao što smo do sad radili, već ćemo moći vakcine da prebacimo za najviše desetak sati do najudaljenih mesta u Srbiji“, rekao je Vučić.

On je pozvao građane da se vakcinišu, navodeći da sebe, ali i druge ugrožavaju ako to ne učine, naglasivši da zbog oboljevanja zaposlenih trpi i ekonomija.

Takođe je zamolio novog šefa misije EU u Srbiji da pomogne da se ubrza evropski put Srbije, koja će tome doprineti, kako je naveo, nastavkom zalaganja za mir i stabilnost, kao i svojim ekonomskim napretkom.

Žofre: Nastavljamo zajedničku borbu protiv koronavirusa

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre najavio je da će EU nastaviti da finansijski podržava Srbiju u borbii protiv koronavirusa.

Žofre je rekao novinarima da je u proteklih 18 meseci EU bila blizak partner Srbije, te da je radila sa zdravstvenim sektorom i na poboljšanju socijalno ekonomskih prilika tokom pandemije.

„Imamo dostupna sredstva za kupovinu vakcine, koja mogu da se upotrebe i mi ćemo prilagoditi naše finasiranje potrebama Srbije u vezi sa pandemijom“, rekao je on.

FoNet/Božana Pavlica

Posle primopredaje 26 specijalnih medicinskih vozila, nabavljenih sredstvima EU, Žofre je rekao da i to pokazatelj kontinuirane podrške i pomoći EU Srbiji da, kako je dodao, izađe iz pandemije.

„Iz ovog (pandemije koronavirusa) moramo da izađemo zajedno“, rekao je on.

Žofre je najavio i nastavak zajedničkog rada sa Vladom Srbije.

„Mislim da je cela slika usvajanje evropskog investicionog i ekonomskog plana za Zapadni Balkan, što nam daje okvir na kome da radimo za region – 30 milijarde biće mobilisano i u okviru toga mi ćemo da radimo sa Vladom Srbije, kako bi prepoznali kakvi su prioriteti“, rekao je on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare