Eskobar: Mora se poštovati sporazum o ZSO, ta poruka je preneta i Kurtiju

Vesti 05. avg 202216:02 > 19:14 61 komentara

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da svi sporazumi između Beograda i Prištine treba da budu poštovani, uključujući i sporazum o formiranju Zajedinice srpskih opština (ZSO).

Pročitajte još:

„Naša pozicija je da svi raniji dogovori treba da se primene uključujući i formiranje ZSO. Voleli bi da vidimo diskusiju na tu temu kada se strane sastanu kasnije ovog meseca“, rekao je Eskobar.

Ova poruka preneta je i Kurtiju kada se sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, dodao je Eksobar.

On se nada da će se na sastanku u Briselu 18. avgusta postići neki napredak i da će se diskutovati o trajnom rešenju za registracije ali i šira pitanja, poput implementacije energetske mape puta, sporazuma o nestalima i diksusije na temu formiranja Zajednice srpskih opština.

„Nije to samo odlaganje već mogućnost da se stvori trajno rešenje koje će doprineti intergraciji i stablonosti regiona. Tačno je da je prethodno rešenje bilo privremeno i zahtevalo je Srbija da preporuku za dugoročno rešenje. I dalje se nadamo tome. Ali se nadamo i jednoj široj raspravi kako mogu da napreduju ka boljim odnosima za slobodu kretanja i veću intergaciju u EU“, kazao je američki zvaničnik.

Upitan da prokomentariše izjave Vjose Osmani, koja smatra da postoji ruska umešanost u izazvianje tenzija na severu Kosova, Eskobar je rekao da iako Rusija pokušava da igra ulogu na Balkanu, ta uloga nije važna kao destabilišući faktor pojedinih političara i aktera koji delaju u okviru samog Zapadnog Balkana.

„Uz jako malo izuzetaka ono što se dešava na Balkanu rezultat je faktora koji su na Balkanu. Ono što se dešava na severu je zaista pitanje između Srbije i Kosova. Zato je veoma važno da se lideri dve zemlje sastanu u Briselu na dijalogu sa posredništvom EU i da izglade međusobne razlike na severu. To bi ukljućivalo i trajno, održivo rešenje pitanja registracija. To bi uključivalo i implementaciju energtske mape puta, dogovora o nestalim osobama i diskusiju ZSO. Treba da se fokusiramo na probleme koji se mogu rešiti na Zapadnom Balkanu diplomatijom i konkstruktivnom dijalogom“, kazao je Eskobar.

Nedavno je i šef diplomatije EU Žozep Borel, odgovarajući na poslaničko pitanje, rekao da Kosovo treba da ispuni svoju zakonsku obavezu i sprovede bez odlaganja sporazum kojim je predviđeno osnivanje Zajednice/Asocijacije srpskih opština. Iz EU su više puta naveli da nemaju menahizme da „nateraju“ dve strane da poštuju potpisane sporazume, već samo da ih na to podsećaju, ali i da će u skladu sa ispunjavanjem obaveza i Kosovo i Srbija napredovati na putu ka EU.

„ZSO formirati bez odlaganja, ali da ne bude država u državi“

Eskobar je rekao da se u potpunosti slaže sa izjavom Borela da ZSO treba da se formira bez odlaganja. No, Eskobar ističe da ZSO ne može da stvara državu u državi, niti da se kosi sa Ustavom Kosova.

„Jasno smo rekli da je ZSO prethodno dogovorena i zato o njoj mora da se diskutuje. Ali, ZSO ne sme da se kosi sa Ustavom Kosova, ne sme da stvara probleme u funkcionisanju Kosova i ne sme da bude država u državi. Postoji puno evropskih modela gde manjine mogu da zaštite svoje kulutrno nasleđe i jezik u okvirima Ustava. Mi bismo želeli da nađemo neke od tih primera i da ih iskoristimo kao vodič za implementiranje ZSO. Nadam se da ćemo o tome moći da razgovaramo u Briselu ovog meseca“, dodao je.

„Režim sa stikerima je privremen i vremenski ograničen“

Eskobar se nada i da će se naći trajno kompromisno rešenje za registracije ali i tu vidi kao trajno rešenje ono koje bi omogućilo da se vozila sa kosovskim tablicama voze i u Srbiji i u Evropi.

„Nadam se da će dve stane same da nađu kompromis, to i jeste svrha dijaloga sa posredništvom EU. Istina je da Briselski sporazum ima neke smernice što se tiče slobode kretanja i one bi trebalo da pomognu da se nađe mapa puta za napredak, ali tome treba da doprinesu i drugi dogovori. Trenutni režim za registracije sa stikerima je privremen, ograničen vremenski, i trebalo je da se zameni trajnim rešenjem. Zaista mislim da ovo trajno rešenje ne sme da se posmatra kao nešto što će značajno promeniti živote ljudi na severu Kosova. Jednostavna je činjenica da vozila koja se voze po Kosovu treba da budu registrovana i njima da se upravlja u skladu sa zakonima te zemlje. Oni treba da omoguće slobodu kretanja ne smo u okviru Kosova, i ne samo u okiru Evrope, već i u regionu i celoj Evropi. Ja to vidim kao traganje za rešenjima koja će doprineti većoj stabilnosti i većoj integraciji i u regionu i u Evropi. To je rešenje koje tražimo i nadam se da ćemo ga naći“, rekao je Eskobar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare