Epilog Prajda: Rakić Vodinelić kaže – šetnja poniženje, sloboda u rezervatu

Vesti 18. sep 202219:11 46 komentara

Uvek smo znali da će biti teško, ali ono čemu smo prisustvovali u Beogradu prevazilazi nivo koji smo očekivali i to je bio prvi put da smo se suočili sa tako intenzivnim teorijama zavere i protivljenjem, izjavila je za portal Politiko predsednica Evroprajda Kristine Garina. Upravo zbog toga, za međunarodne organizatore ovo je bio najvažniji Evroprajd u proteklih 30 godina, a nama ostaje da razmišljamo šta je pokazao o Srbiji?

Centar Beograda pod opsadom hiljada policajaca, i ruta Evroprajd šetnje od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan duga svega jedan kilometar ipak je morala da se skrati, pa su okupljeni preusmereni na tramvajske šine kroz Tašmajdanski park.

„Moj prvi osećaj, kada smo krenuli tom uskom stazom, bio je osećaj poniženja. U tom trenutku više niste čuli bubnjeve sa kamiona, ja sam čula jednu obesnu i osvetničku zvonjavu sa Crkve Svetog Marka. To je bilo sračunato da bude poniženje, to je očigledno bilo sračunato da bude sprovođenje, kako je naš ministar policije rekao i ja se jesam loše osećala“, rekla je za N1 pravna ekspertkinja i učesnica Evroprajd šetnje Vesna Rakić Vodinelić.

Pročitajte još

„Taj prolaz kroz park je na neki način bilo ponižavanje, jer kada je policija već obezbedila ceo kvart, od ćoška – do ćoška u Bulevaru je moglo da se prošeta. Očigledno je i tako poslata poruka, ‘sve smo sredili i spremili da ne bude gužve, ali, uguraćemo vas u park’. Tamo smo kroz neke stazice prolazili kroz Tašmajdan, a nisam video da je na ulici u blizini bilo nekih protivnika“, izjavio je za TV Nova S predsednik NUNS Željko Bodrožić.

Ministarstvo policije koje zabranjuje šetnju i umesto toga, prema tumačenju ministra Vulina sprovodi na koncert, deo je Vlade koja je učesnicima Evroprajda garantovala bezbednost.

„Državni organi su uspeli u jednoj vrsti destabilizacije, a državi bi trebalo da bude namera stabilno društvo. A sa druge strane, da li je zaista LGBT zajednica postigla da neki Mirko iz mog recimo Kraljeva, bude sada bezbedniji i da zna da će sada na Autokomandi kada prolazi, ukoliko se bude znalo da je on pripadnik te zajednice, da li neće pretrpeti nasilje“, navodi Predrag Voštinić iz organizacije Lokalni front.

Kakvu poruku odnosom prema tom događaju država šalje LGBTQ+ zajednici u Srbiji?

„To je ruganje društvu Srbije i odsustvo demokratije. Ovde se demokratija shvata kao tiranija većine nad manjinom, i to se toleriše. Bila je to sloboda u rezervatu, vrlo tesnom i vrlo strogo kontrolisanom rezervatu. To je oksimoron, ako imate slobodu u rezervatu, imate imitaciju slobode“, kaže Rakić Vodinelić.

Bilo sprovođenje ili šetnja, više hiljada ljudi okupilo se sa obeležjima LGBTQ+ zajednice, sa jakim policijskim obezbeđenjem u centru Beograda, i prošetalo nekoliko stotina metara, u zemlji koja Ustavom garantuje neposrednu primenu ljudskih i manjinskih prava.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare