Eparhija, Kvinta i EU: Prošlo 6 godina, a odluka o zemlji Dečana nije sprovedena

Vesti 20. maj 202213:00 0 komentara
N1

Šest godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godina dugog sudskog procesa potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova – da 24 hektara zemlje pripada manastiru Visoki Dečani. Iako odluka postoji, ona do dan danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastru. Kao i prethodnih godina, na današnji dan stižu osude međunarodnih zvaničnika – ambasadora zemalja Kvinte i EU, kao i Eparhije raško prizrenske, dok one iz Prištine izostaju, piše Kossev.

Pročitajte još:

„Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke pomenutog suda i upornog kršenja imovinskih prava SPC od strane kosovskih institucija. Godinama smo svedoci otvorene opstukcije vladavine prava kao i brojnih neodgovornih i provokativnih izjava prištinskih zvaničnika, koje nimalo ne doprinose stabilnosti i pomirenju na prostoru Kosova i Metohije i podstiču etničku i versku netrpeljivost prema našoj Crkvi, kao najstarijoj verskoj instituciji na ovom prostoru“, poručili su iz Eparhije raško-prizrenske.

Ocenjuju da kosovske vlasti i ne žele da poštuju odluke svojih sudova, prenosi Kossev.

Na sprovođenje odluke o zemlji manastira Visoki Dečani i ove godine su pozvali predstavnici misija zemalja Kvinte na Kosovu, koji su neretko i u prošlosti, na današnji dan slali isti apel.

„Odluka Ustavnog suda još uvek nije sprovedena uprkos ovoj zakonitoj odluci i zahtevima da se sprovede. Sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su obaveze svih demokratski izabranih vlada. Oni su takođe neophodni preduslovi za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije“, poručili su šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Zasebnim saopštenjem oglasio se i ambasador EU na Kosovu, Tomas Sunjog koji je takođe pozvao kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu kosovskog Ustavnog suda.

„Pored demonstracije posvećenosti Kosova vladavini prava kao jednom od vodećih principa Evropske unije i Evropske konvencije o ljudskim pravima, sprovođenje presude bi doprinelo preko potrebnom dijalogu među zajednicama na Kosovu“, poručio je Sunjog.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!