Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije zbog neprimenjivanja NERP

Vesti 16. mar 202115:48 4 komentara
Pixabay (ilustracija)

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je postupke za rešavanje sporova protiv Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Srbije zbog neispunjavanja njihovih gornjih granica nacionalnih planova za smanjenje emisija, NERP, za 2018. i 2019. godinu.

U saopštenju sa kaže da je slanjem uvodnih pisama, Sekretarijat pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha pružanje mogućnosti ugovornim stranama da reaguju na navode o nepridržavanju zakona Energetske zajednice u roku od dva meseca i omogućavanje Sekretarijatu da se u potpunosti upozna sa pozadinom svakog slučaja. 

NERP je  instrument za usklađivanje sa  Direktivom o velikim postrojenjima za sagorevanje i  treba da predvidi smanjenje emisija sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine za grupu biljaka obuhvaćenih njihovim delokrugom.  

„U slučaju Srbije, najveći izazov predstavlja poštovanje gornje granice za sumpor-dioksid, dok se Severna Makedonija suočava sa problemima u vezi maksimuma za sumpor-dioksid i prašinu. Bosna i Hercegovina i Kosovo nisu ispunili gornje granice ni za jedan od tri zagađivača,“ kaže se u saopštenju. 

Prema članovima 7 i 17 Poslovnika o rešavanju sporova, zainteresovanim stranama može biti odobren pristup spisima predmeta i mogu podneti pismena zapažanja o ovom slučaju Sekretarijatu u  prethodnom postupku, dodaje se u saopštenju.  

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare