Elek: Priča o atentatu na Vučića problematična, ukazuje da je cilj nešto drugo

Vesti 24. jan 202220:35 > 20:36 4 komentara
N1

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže, povodom nedavno objavljenih informacija da se sprema atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji bi trebalo da bude izveden sredinom februara, da sa takvim informacijama ne treba izlaziti u javnost, jer je time dat signal onima koji ubistvo planiraju da im je policija na tragu. "Način na koji se radi ukazuje da je neki drugi cilj - da se građani zastraše, jer godinama unazad živimo u vanrednim okolnostima, vlada se dekretima, moć je koncentrisana u jednom čoveku, vanredne okolnosti zahtevaju vanredne mere, i to daje odrešene ruke predsedniku da zloupotrebljava ovlašćenja i gradi kult ličnosti", smatra Elek.

Ukazuje da su sa informacijama o tome da se sprema atentat na Vučića, koje su, kako su naveli, dobili od Evropola, preko jedne članice EU, u javnost izlazili samo nosioci javnih funkcija – „nismo čuli nijednog profesionalca, ni iz redova policije, Kobri (specijalne policije), niti iz redova Vonobezbednosne agencije“.

Povezane vesti

Elek u emisiji „Iza vesti“ na TV N1 kaže da u toj priči o atentatu ima nekoliko problema, jer je ovaj poslednji samo jedan u nizu najavljenih atentata u poslednjih nekoliko godina.

„U pitanju je ogromni broj tih situacija u kojima nemamo nikakvog epiloga“, poručuje on, aludirajući na činjenicu da o dosadanjim najavama atentata na Vučića nikada nije sprovedena nikakva istraga.

Dodaje da je u ovom poslednjem slučaju novina jer se prvi put pominje Evropol i ukazuje da „živimo u Srbiji, gde politička ubistva uopšte nisu toliko retka, tako da je u tom slučaju scenario o atentatu verovatan“.

Navodi i da je ključna razlika u odnosu na dosadašnja politička ubistva, što je sada ceo državni aparat rekao da je uz Vučića.

No, kaže da je stepen tačnosti ove najnovije informacije teško utvrditi, uprkos tome što je prema rečima predstavnika režima, došla od Evropola, koji nakon toga nije demantovao da je prosledio takvu informaciju.

A na pitanje da li je nelogično da se uprkos ozbiljnim najavama da će mu život biti ugrožen Vučić ne zabrine za svoj život i kaže da ne želi da diže paniku, odnosno da je to posao za nadležne organe, on ocenjuje da je „vlast oko Vučića užasno personalna, on je osoba sa ulogom spasitelja, uz to ne ide da se zabrine za ličnu bezbednost, već za dobrobit naroda“.

A kako gleda na to da je predsednik nedavno izjavio da je veoma zadovoljan što u Srbiji već više od godinu dana nema mafijaških ubistava, a da sa druge strane, kako je u javnost izneo ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, iza planiranja atentata na Vučića stoji kriminalna organizacija na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer, jedan od vođa „kavačkog klana“, Elek podseća da je nova vlada krajem 2020. u ekspoze stavila kao jedan od prioriteta borbu protiv organizovanog kriminala.

„Znači, sa jedne strane se pojačava borba, a sa druge se očekuje da se organizovane kriminalne grupe svete predsedniku jer je on garant te borbe protiv organizovanog kriminala“, smatra Elek.

A na to šta misli o opasci novinara portala Peščanik Dejana Ilića da su „atentati ovde kao vremenska prognoza“, navodi da to jeste postalo učestalo, „ali je nezahvalno za analizu, jer ne možete to tek tako da otpišete“.

Upitan u kojoj meri vlast time potcenjuje sopstvene građane, kaže da ne misli da ih potcenjuje, „nego ih često dobro procenjuje“.

„Sve što vlast radi je uglavnom testirano kroz istraživanja javnog mnjenja. Radi se o prilagođavanju poruka da se one najbolje prime među građanstvom“, ocenjuje on i dodaje da „građani imaju poverenje u zvanični narativ, nemam logično objašnjenje osim da nemaju pristup alternativnim informacijama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare