Ekolozi: Policija pratila aktivistkinju u nastavku protesta zbog kineske fabrike

Vesti 14. jun. 202119:5914 komentara
Podeli:
Kineska fabrika, plastikara, perlez
Izvor: N1

Ekološko društvo “Belorepan” saopštilo je da je njihovu aktivistkinju danas pratila policija, a komunalna policija je legitimisala i zaustavila na ulazu ispred Gradske kuće u Zrenjaninu, tokom nastavka ekološkog protesta “Priroda je naša – otkopajmo zločin”.

„Jutros oko osam sati, kada sam izašla iz kuće u Perlezu, policija me je već čekala na ulici i pratila kroz grad. Policajci su čekali su i na izlazu iz Perleza kako bi javili u Zrenjanin kada dolazimo“, rekla je aktivistkinja „Belorepana“ Teodora Gavran.

Povezane vesti:

Aktivisti su u Zrenjanin nosili “poklone” za gradonačelnika: plastiku koju su iskopali ispod fabrike Feitiansuye (bivši „BG plast“), a koju je fabrika, umesto da reciklira, zatrpavala u zemlju i zagadila kanal za navodnjavanje koji se nalazi na 300 metara od crpne stanice u Perlezu, navodi se u saopštenju.

Današnja akcija nastavak je protesta održanog juče u Perlezu.

„Nakon što smo uz pomoć Inspekcije za zaštitju životne sredine uspeli da zatvorimo fabriiku, zamenik gradončelnika je došao da je ponovo otvori tvrdeći da je su svi uslovi ispunjeni da fabrika ponovo radi“, rekla je Gavran.

Kako je kazala, na jučerašnjem protestu aktivisti su „otkopali dokaze ekološkog zločina, pa je jasno da uslovi nisu ispunjeni“, zbog čega su došli da gradskoj upravi uruče zahteve i iskopanu plastiku uz poruku “Priroda je naša – plastika je vaša”.

Aktivisti zahtevaju da se fabrika ponovo zatvori dok se ne stvore svi uslovi za dalji bezbedan rad, da se kanal za navodnjavanje očisti kako bi meštani mogli da ga koriste ponovo, kao i da se kazne svi koji su izdali rešenje za ponovni rad bez saniranja nanete štete.

Takođe traže da se utvrdi zašto rešenje inspekcije o privremenom zatvaranju, kako navode, nije bilo istaknuto na ulazu fabrike i zašto je uprava fabrike imala ključ od katanca koji je postavljen na kapiju fabrike.

„Ako se zahtevi ne ispune za sedam dana, slede dalje akcije“, zaključuje se u saopštenju.

Nekoliko stotina aktivista i građana okupilo se u nedelju ispred kineske fabrike za preradu plastike Feitiansuye u banatskom mestu Perlez i protestovalo protiv ponovnog puštanja fabrike u rad i njenog negativnog uticaja na životnu sredinu.

Komentari

Vaš komentar