Ekolozi brinu: Nema ko da upravlja prečistačem u Vrbasu, nadležni – bez odgovora

Vesti 03. feb 202119:55 > 19:56 18 komentara

Ko će ubuduće upravljati Centralnim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu, inače najvećom evropskom investicijom u ekologiju u regionu? Nakon što je u novembru istekao ugovor sa francuskom kompanijom Veolia, na to pitanje odgovor još nemaju ni u opštini, ni u Pokrajini, a Televiziji N1 nije ga prosledilo ni Ministarstvo zaštite životne sredine. Ekolozi strahuju da će to ugroziti rad prečistača, koji za Veliki bački kanal znači novi život.

Na ekološkoj crnoj tački Evrope vizuelno velikih promena nema, ali njihov nagoveštaj su vodozemci i barske ptice koje se ponovo pojavljuju. Otpadne vode iz Crvenke i Kule više ne idu u Veliki bački kanal, već u centralni prečistač i to jeste veliki korak, napominju u Ekološkom pokretu Vrbasa.

Pročitajte još

„Što ne znači da je ovo stvar koja je zabetonirana. Vrlo lako ovde može da dođe do promena ukoliko prečistač ne uradi svoji ulogu koja mu je namenjena“,
kaže Ratko Đurđevac iz Ekološkog pokreta.

A takav je scenario na pomolu, jer bi najveća evropska investicija u ekologiju u regionu mogla ostati bez staratelja. Uprkos tome što su 2018. opštine Vrbas i Kula za tu namenu osnovale javno preduzeće, prečistačem, zbog nedostatka stručnjaka, kako Đurđevac pojašnjava, upravlja francuska kompanija Veolia. A 6. novembra istekao je ugovor koji je na to obavezuje.

„Uz molbu predsednika opštine Vrbas, oni su ostali i dalje na prečistaču praktično na sopstveni trošak. To je funkcionisalo do nekog vremena kada je Veolia opet najavila da zaista više ne mogu da ostanu, jer ne mogu da plaćaju radnike, a s druge strane ponestalo im je materijala za rad“, navodi Đurđevac.

U ogranku francuske kompanije u Srbiji za N1 nisu pristali da govore o prečistaču u Vrbasu. Na naše pozive nisu odgovorili ni u opštini, niti u javnom preduzeću. 21. marta ističe period probnog rada, a u Pokrajini naglašavaju da je opština dobila zadatak da pronađe rešenje, kako za budućeg upravljača, tako i za ključno pitanje – kako povećati količinu otpadnih voda koje stižu do prečistača, budući da on i dalje radi sa četvrtinom svojih kapaciteta.

„Moramo imati mnogo više priključaka. Lokalna samouprava je već dobila zadatak da se uradi projektna dokumentacija da se sva sela i svi stanovnici opštine Vrbas priključe na kanalizacioni sistem. Drugi problem je što i dalje ima privrednih društava koja moraju da kroz predprečistače u okviru svojih poslovnih celina obezbede određeni kvalitet vode prema centralnom prečistaču“, kaže potredsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

I treća bitna stavka je, kaže Mirović, čišćenje dela Velikog bačkog kanala, koji važi za crnu tačku Evrope, a što je na sebe preuzela Evropska unija. Da bi do toga došlo, prečistač najpre mora odraditi svoju ulogu, a za to je neophodno da opština uradi svoju, ocenjuje Đurđevac.

Za početak, da posle osam godina pregovora sa nekada najvećim zagađivačima, postignu dogovor i da obuče kadar koji prečistačem može upravljati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare