Ekološko udruženje traži zabranu istraživanja litijuma kod Gornjeg Milanovca

Vesti 26. jul 202113:00 2 komentara
Rio Tinto, Riotinto, kompanija, dolina Jadar,
N1

Ekološko udruženje "Suvoborska greda", koje okuplja meštane i vlasnike zemljišta na području Pranjana i okolnih sela, zatražilo je od Skupštine opštine Gornji Milanovac hitnu zabranu svih geoloških istraživanje bora, litijuma i drugih metala na tom području, koja su Prostornim planom te opštine omogućena firmi Jadar litijum (Lithium) iz Beograda.

Kako je to udruženje saopštilo, danas je opštinskim vlastima predata građanska inicijativa kojom se traži hitna izmena Prostornog plana.

Povezane vesti

Predsednica udruženja Ljiljana Bralović je navela da bi istraživanjima bilo ugroženo i svih šest reka na području Pranjana.

Ona je naglasila da meštani Pranjana i sela kod Gornjeg Milanovca nisu zvanično bili obavešteni o geološkim istraživanjima koja bi kompanija Jadar litijum trebalo da obavlja na zemljištu čiji su vlasnici, kao i da nisu dali saglasnost da se geološka istraživanja ruda bora i litijuma rade na njihovim imanjima.

Inicijativu koja je predata lokalnim vlastima u Gornjem Milanovcu potpisalo je, prema njenim rečima, oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela.

Bralović je podsetila da je firmi Jadar litijum geološka istraživanja na području Pranjana odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike, marta ove godine.

Ta austrilijska firma je dobila dozvole za rudarska istraživanja na sedam lokacija u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare