Ekološki ustanak: Pre poništavanja dozvola Rio Tintu, staviti na uvid potpisano

Vesti 08. jan 202211:33 19 komentara
protest vlada ekološki ustanak
Nemanja Jovanović/Nova rs

Pokret Ekološki ustanak saopštio je, povodom izjave premijerke Ane Brnabić da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji, da su nju i predsednika Aleksandra Vučića na to primorali pobunjeni građani, ali da se, pre toga, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti. "Moramo videti ko je i kad šta potpisao, da bismo znali, ako bude tražena nekakva odšteta, ko će taj ceh i da plati", navodi u saopštenju Ekološki ustanak.

Povezane vesti

„Noćas je istekao rok dat Vladi Srbije da se na uvid javnosti stave svi sporazumi, odluke i eventualni ugovori koji su potpisani sa Rio Tintom, i da se poništi uredba Vlade o Prostornom planu za projekat Jadar koji Rio Tintu omogućava dobijanje građevinske dozvole“, poručio je ovaj pokret.

Ekološki ustanak je podsetio na, kako navode, oprečne izjave najviših državnih zvaničnika o tome da li postoji ugovor sa Rio Tintom, od Vučića koji je 4. decembra u Gornjim Nedeljicama izjavio da ugovor postoji, preko ministarke rudarstva Zorane Mihajlović koja je 18.12. rekla da ne postoji, do premijerke koja je 28. decembra kazala da ne postoji obavezujući dokument koji je potpisan, ali da će kompanija tražiti odštetu od Srbije.

„Stoga, pošto lažovima ne smemo verovati na reč, vidimo se danas na blokadama, a od 15. januara planiramo dalju radikalizaciju protesta ukoliko se ova dva zahteva ne ispune“, poručio je Ekološki ustanak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare