Ekološki ustanak: Odbraniti novinarke i aktivistkinje

Vesti 18. dec 202109:44 6 komentara
Ekološki ustanak, protest, blokada puteva, auto put, autoput, beograd
N1/arhiva

Kako navodi Ekološki ustanak u saopštenju, nakon nekoliko nedelja protesta, "naprednjačka vlast se toliko uplašila da je vrhunac svoje odmazde usmerila na žene".

„Poznato je da građani širom zemlje dobijaju prekršajne prijave za učestvovanje u protestima, ali novina je ciljano targetiranje žena. Za novinarkom Isidorom Kovačević, urednicom ‘Podrinskih’ raspisana je “javna poternica” koja je osvanula po šabačkim stablima i banderama. Iza ovog poziva na javni linč svakako stoji lokalna naprednjačka vlast o čijim aferama Isidora i njene ‘Podrinske’ hrabro izveštavaju, što je samo još jedan u nizu napada na slobodnu reč i kritičko mišljenje spram ovog lista“, navodi Ekološki ustanak.

Povezane vesti

Takođe, dodaje se, započet je „javni i institucionalni progon spram novinarke Mine Delić iz Sente i aktivistkinje Karoline Aleksandrović iz Topole kojima su napisane prekršajne prijave kao organizatorkama subotnjih protesta, za šta je predviđena kazna od 100-150 hiljada dinara“.

„Ovo nelegalno postupanje policije, koja ih nije ni legitimisala, već ih paušalno goni zbog ličnih poziva i postova na društvenim mrežama je takođe nastavak dugogodišnjeg progona aktivista i aktivistkinja“, navodi se.

Ekološki ustanak je, kako se navodi, uz pomoć Građanskih inicijativa, „obezbedio solidarni fond kojim će sve prekršajne prijave građanima i građankama biti nadoknađene, a onima koji žele da sudski obaraju ovo nezakonito činjenje policije obezbeđena je besplatna advokatska pomoć“.

„Posebnu pažnju, ipak, skrećemo na slučajeve targetiranih građanki, jer u našem društvu prečesto svedočimo nekažnjenoj diskriminaciji i nasilju nad ženama. Nije slučajno da su upravo žene postale predmet ovakve odmazde, što je još jedan način gušenja slobodnog glasa, pogotovo hrabrog ženskog, na koji ovaj mizogini režim nema odgovor“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare