Ekološki ustanak: Nove hemijske analize pokazale opasnost istražnih bušotina

Vesti 05. maj 202209:196 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Hemijskom analilzom vode iz bunara porodice Jovanović u selu Lukavac utvrđeno je ogromno povećanje količine otrovnih materija, što pokazuje koliko su opasne istražne bušotine u Srbiji, saopštio je Ekološki ustanak.

Pročitajte još:

„Sadržaj bora, litijuma, arsena, teških metala je višestruko premašio dozvoljene vrednosti. Ovakve rezultate imamo i na drugim mestima u selu Lukavac gde istražuje kompanija ‘Eurolitijum'“, saopštili su iz Ekološkog ustanka.

Ogroman problem je što su se ovi uzorci vode našli na velikoj udaljenosti – više od 100 metara od same bušotine, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, isti slučaj dokazanog trovanja vodotokova, nizvodno od bušotine, zabeležen je i u dolini Jadra, gde je takođe dokazana nedozvoljena količina bora, litijuma i arsena.

Kompanija „Gasprom“ na najmanje tri naftonosna polja u Vojvodini primenjuje izuzetno štetnu tehniku „frakinga“ kojom zagađuje zemljište i podzemne vode, a koja je zabranjena u skoro svim zemljama Evropske unije, kaže se u saopštenju pokreta.

„A ovo je samo ono što znamo, ono što je dokazano. Strahujemo da su razmere trovanja podzemnih voda ogromne. U ovom trenutku postoji preko 200 dozvola za istražna bušenja širom Srbije, a svaka lokacija može imati i po stotinu pojedinačnih bušotina. Skoro da ne postoji opština u Srbiji na kojoj razne privatne kompanije ne vrše nekakve istražne radnje“, navode iz Ekološkog ustanka.

Tvrde da te kompanije i ta bušenja niko ne kontroliše, da inspekcije ne odlaze na teren i ne vrši se ispitivanje okolne vode i tla, a sve informacije imamo zahvaljujući meštanima koji neretko i sami plaćaju ove analize vode.

„Svet se suočava sa nestašicom hrane, voda postaje najtraženiji element na planeti a naša država dozvoljava nekontrolisano bušenje zemlje i zagađenje. Ekološki ustanak će zahtevati da se pod hitno prekine sa svim istraživanjima dok inspekcije ne utvrde sigurnost takvih radnji. Tamo gde se utvrdi curenje bušotina, hitno obezbediti sanaciju i nadoknadu štete za meštane i poljoprivrednike“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar