Ekološki ustanak: Cinične tvrdnje Euro litijum Balkana

Vesti 29. apr. 202208:173 komentara
Podeli:
Ekološki ustanak, protest, blokada puteva, auto put, autoput, beograd
Izvor: N1/arhiva

Ekološki ustanak nazvao je ciničnim tvrdnje kompanije Euro litijum da je posle protesta meštana i aktivista obustavila istraživanja litijuma u selu Lukovac jer „najviše poštuje zdravlje i integritet svojih zaposlenih, podizvođača i pripadnika lokalne zajednice“.

Povezane vesti:

„Da li se briga o zdravlju odnosi i na Cvetka Jovanovića kome je upravo ova kompanija uskratila elementarne uslove za život jer su mu obližnje bušotine učinile kuću nenastanjivom, zatrovale pijaću vodu i ozbiljno ugrozile zdravlje“, upitali su iz Ekološkog ustanka.

Ovaj pokret traži odgovore i na pitanje šta ova kompanija ali i institucije nameravaju da preduzmu kako bi se otklonila dalja opasnost po život i zdravlje ljudi i da li će se oštećenima isplatiti bilo kakva odšteta.

Napominju da Ekološki ustanak i drugi učesnici na blokadama nisu nikakve „nevladine organizacije“ koje su „protagonisti na političkoj sceni Srbije“, već da "izraz i nastavak samosvojne i nezaustavljive borbe za zaštitu životne sredine u našoj zemlji, koja je ponikla iz samog naroda i koja deli autentičan i izvoran bunt našeg naroda protiv zagađivanja reka, vazduha, šuma, planina, plodnih oranica u Srbiji, dok su se naše institucije stavile u službu međunarodnih korporacija koje, za razliku od nas, jedino brinu o svom profitu".

"Naša borba nije gotova. Mora se braniti svaka izvojevana pobeda jer jedino neprestan, uporan i snažan otpor mogu dovesti do definitivne zabrane iskopavanja litijuma i bora, kada ćemo Rio Tintu, Euro Lithiumu i svim drugim trovačima konačno videti leđa", navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar