Ekološki ustanak: Čestitamo građanima, u subotu u 13h ispred Sava centra

Vesti 20. jan 202219:26 > 21:01 52 komentara
Ekološki ustanak, protest, blokada
N1

"Čestitamo svim građanima Srbije, a duboki naklon za sve hrabre i istrajne građane koji su bili na blokadama. Pokazali smo solidarnost sa najugroženijim građanima iz Gornjih Nedeljica", naveo je pokret Ekološki ustanak u saopštenju, nakon odluke Vlade da ukine Uredbu o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto". Oni u saopštenju pozivaju ljude u subotu u 13h ispred Sava centra i kažu da "možda neće biti blokada, ali će svakako otići do Ministarstva unutrašnjih poslova".

Kako navode u saopštenju, „još jedan zahtev građana sa blokada je ispunjen“.

Povezane vesti

„Ovo je odluka Vlade koja je saterana u ćošak. Na samom smo kraju vezano za sagu Rio Tinto. Za to su zaslužni jedino složni i odlučni građani na blokadama, niko drugi. Sve će da ispune samo kad vide da smo zajedno i da ne odustajemo. Na istorijskom sastanku u Gornjem Milanovcu, sastale su se bezmalo sve ekološke organizacije, oko tridesetak udruženja je uspelo da dođe po snegu i napravili smo zajednički plan odbrane od Rio Tinta i drugih trovača. A to je košmar za Vučića“, navode.

Dodaju da je „glavno pitanje šta dalje“.

„Osnovni preduslov je da mi Vučiću ne verujemo ništa, zato smo uz pomoć vrhunskog pravno-ekspertskog tima, u kome su istaknuti profesori i ekološki stručnjaci, napravili smo plan i posložili ciljeve: kratkoročne, srednjeročne i dugoročne. Kratkoročni su upravo ukidanje ove uredbe Vlade, ali moraju se pokazati svi sporazumi na sto! Da ne bi posle iskočio neki ugovor a onda građani plaćali proviziju koju je neko od Rio Tinta stavio u svoj džep. Tada bi blokade verovatno stale, ali daleko od toga da je gotovo. Moraju se pečatirati bušotine, rešiti problem bora u podzemnim vodama, nadomestiti šteta poljoprivrednicima“, navode.

Sledeći korak je, dodaju, „vraćanje nelegalnog Prostornog plana Srbije na ponovno pisanje i razmatranje, ali ovog puta zajedno sa stručnjacima i građanima, a ne samo po diktatu multinacionalnih kompanija“.

„Jer po tom PP je pored ovog u Jadru, još 40 rudnika i 6 termo elektrana. Ako prođe ovaj plan Srbija bi bespovratno poslatala rudarska kolonija, zatrovane zemlje i bolesnih ljudi. Mi smo već prvi u evropi po broju dece obolele od kancera. Dugoročni plan je promena zakona o rudarsko-geološkim istraživanjima, i pisanja novih zakona – moratorijuma i slično, ali to mora jako precizno da se uradi, i ozbiljna stručna grupa da se sastavi, u skupštini koja sluša struku i građane – a nikako ovako preko nekakve brzopotezne inicijative. Takođe, treba razmotriti i ideju da se ugrožena područja trajno zaštite, da postanu regioni “zdrave hrane” što bi otvorilo put Evropskim ali i domaćim fondovima, te bi se od poljoprivrede zarađivalo i 3-4 puta više. To je naš cilj. Zdravo selo i građani koji se vraćaju na svoja imanja i dedovinu, a ne proteruju“, kažu.

Zato, kako se navodi u saopštenju, „u subotu u 13h ispred Sava centra – možda neće biti blokada, ali će svakako otići do Ministarstva unutrašnjih poslova“.

„Da se konačno pohapse batinaši iz Šapca, policajci koji nisu reagovali ili vršili torturu prema građanima, ali i ponište sve prekršajne i krivične prijave protiv građana čime je policija nezakonito vršila pritisak na demonstrante, pogotovo u unutrašnjosti“, navode.

Kokanović: Vlada da nas uveri u časne namere

Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ izjavio je da je odluka vlade Srbije da poništi Uredbu o prostornom planu za projekat „Jadar“ veliki korak na zabrani eksploatacije litijuma, ali da bi predstavnici vlasti trebalo da uvere ekološke aktiviste i stanovnike zapadne Srbije u svoje časne namere.

Kokanović je kazao da će predstavnici ekoloških udruženja u petak zatražiti od Vlade Srbije sva dokumenta na osnovu kojih se ukida projekat „Jadar“.

„Ako Vlada Srbije ima časne namere, mora da odgovori šta će biti sa više od 500 bušotina Rio Tinta na području zapadne Srbije, kao i sa otkupljenim imanjima i porušenim kućama u dolini Jadra i Rađevine. Takođe, i dalje insistiramo na odluci o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji“, istakao je Kokanović.

Po njegovim rečima, predstavnici vlasti su pre mesec dana obećali stanovnicima Gornjih Nedeljica i okolnih sela da će uložiti više miliona dinara za infrastrukturu tog kraja, ali da za sada od toga ništa nije realizovano.

„Obećali su oko 60 kilometara asfalta, bandere za elektro-mrežu, 10 miliona evra za kanalisanje reke Jadar… Tek ako se ti projekti realizuju verovaćemo da su namere vlade Srbije časne i da smo na putu pobede“, naglasio je Kokanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare