Održan protest u Kragujevcu, najavljeno „kampovanje ispred Predsedništva Srbije“

Vesti 08. feb 202219:58 > 09. feb 2022 00:14 18 komentara

Zahtev da se u Srbiji zabrani istraživanje i eksploatacija litijuma i bora, upućen je najvišim državnim zvaničnicima i sa ekološkog protesta u Kragujevcu. Organizatori iz Inicijative ''Kreni promeni'' i SEOS-a, još jednom su poručili da od tog zahteva neće odustati sve dok ne bude ispunjen i najavljuju da će u četvrtak, 10. februara početi protestno kampovanje ispred Predsedništva Srbije.

Inicijativa „Kreni promeni“ i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) održali su utorak protest pod nazivom „Srbija nije na prodaju“, na centralnom kragujevačkom trgu kod „Krsta“.

POVEZANE VESTI

SEOS i „Kreni promeni“ zahtevaju da se na celoj teritoriji Srbije zabrane sva istraživanja i eksploatacija litijuma i bora.

„Ako je Vlada Srbije zabranila iskopavanje litijuma u Jadru, onda to mora da bude zabranjeno i u Valjevu, Jagodini, Rekovcu i u bilo kom delu Srbije. Naučnici su jasno rekli da ekološki održiva eksploatacija bora i litijuma nije moguća, pa ako je zbog toga zabranjen rad Rio Tintu, onda mora biti zabranjen i svakoj drugoj kompaniji“, rekao je na protestu u Kragujevcu Savo Manojlović iz Inicijative „Kreni promeni“.

Prema rečima organizatora, ekološki protest je održan u Kragujevcu jer samo na dvadesetak kilometara od centralnog grada Šumadije, u opštini Rekovac, korporacija „Balkan Mining and Minerals“, sprovodi istražne radnje za eksploataciju litijuma i bora, zbog čega su Levčani u poslednjih 18 meseci više puta protestovali na njivama, putevima i trgu u Rekovcu.

Na protestu u centru Kragujevca govorile su i dr Ilijana Čutura iz jagodinske organizacije „Eko Brigada“ i Marica Živanović Poljo iz „nEko brine za Levač“ iz Rekovca, a ispred Inicijative „Kreni promeni“, osim Manojlovića, govorio je i pisac Luka Tripković.

Protest nije počeo u 19 časova, kako je bilo najavljeno. Miting je kasnio 27 minuta.

Na kraju je kolona građana krenula u „protestni marš“, kako ga je nazvao Savo Manojlović, centralnim ulicama Kragujevca.

N1/Milan Nikić

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare