Ekološki pokreti u izbornoj trci – ko će s kim ne zna se, a kakve su im šanse…

Vesti 04. sep. 202119:3310 komentara
Podeli:

Učestali ekološki problemi doveli su do stvaranja niza ekoloških inicijativa i pokreta. Neki od njih najavljuju i izlazak na predstojeće izbore. Ko će sa kim i na koje izbore izaći još se ne zna. A kakve su im uopšte šanse za prelazak cenzusa? Analitičari kažu da postoje, ali ako dođe do ukrupnjavanja zelenih organizacija.

Deponije, zagađen vazduh, oduzimanje reka za hidroelektrane, a plodnih njiva za rudnik, bili su razlozi za izlazak na ulice. Kroz ekološku, shvatili su zeleni pokreti da bi mogli da krenu i u onu političku borbu. Upravo to udruživanje, kao i činjenica da je ljudima ekologija bitna, uznemiriće lidera vladajuće stranke, misli Aleksandar Jovanović Ćuta, predstavnik Ekološkog ustanka.

„On (Aleksandar Vučić) zna da će to probuditi prvo one koji do sada nisu izlazili na izbore. E to je teren jako klizav za njega. Zašto – zato što su zločin nad prirodom, koji su oni vršili, i dan danas ih vrše, toliko vidljivi i toliko brutalni, da ne može da ih spinuje“, rekao je Jovanović.

Oni koji izlaze na izbore, uglavnom kažu da im je ekologija bitna, međutim…

Povezane vesti:

„Ja već 20, 30 godina glasam za istu stranku, i to je to“.

„Ja sam u Naprednoj stranci“.

„Jesam za ekologiju, ali ne bih glasala. Pošto su fabrike stale, one ne zagađuju više kao što su najviše zagađivale“.

N1: Da li biste glasali za stranke koje se bave ekologijom?

„Za zelene, da“.

„Čitao sam da smo zagađeni i to, e sad ne znam, bilo bi dobro“.

N1: Kakve šanse imaju u odnosu na stranke koje postoje praktično decenijama godinama?

„Nikakve“, kažu građani s kojima smo razgovarali.

Sejdinović: Cenzus bi mogli da pređu u gradovima gde je bilo ekocida

Nekakve šanse, ipak imaju, misli novinar Vremena Nedim Sejdinović, koji je analizirao domete zelenih inicijativa i pokreta. Kaže da bi cenzus mogli da pređu u većim gradovima gde je bilo slučajeva ekocida i ukoliko se ujedine.

Izvor : N1

„Da li će oni time biti zadovoljni i da li će oni samim prelaskom cenzusa moći da ostvare svoje politike ili treba možda ići na još šire udruživanje opozicije i dogovora oko raznih političkih elemenata uključujući naravno i samu ekologiju“, smatra Sejdinović.

„Sam taj rezultat za mene je nešto sekundarno. Za nas je mnogo važnije da te mreže solidarnosti, da te akcije na terenu i taj odnos sa ljudima bude iskren i da ponudi viziju Srbije za 21. vek“, rekao je Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd.

Prepreka na putu do te vizije, a i ujedinjavanju zelenih pokreta, mogle bi da budu ideološke razlike, misli novinar Sejdinović. Kaže da energija postoji, međutim:

„Nije politički artikulisana“, ističe.

Akteri ekološke borbe tvrde da njima razlike ne smetaju.

„Nije ideal da svi mislimo uniformno i da budemo SNS. Nego da nalazimo tačke gde možemo da sarađujemo, na njima sarađujemo, razvijamo tu saradnju i nudimo politike „za“, navodi Veselinović.

„Oko nas su se za ovih pet godina okupili i struka i motika, od čobanina do akademika. To se sve okupilo oko ovoga zato što je ova priča čista i mora da ostane čista“, dodaje Aleksandar Jovanović Ćuta.

A ko će od zelenih uz koga ostati na izborima i stati u jednu ili više kolona, za sada se ne zna.

Komentari

Vaš komentar