Ekološki aktivisti blokirali prilaz Šodrošu da bi zaustavili građevinske mašine

Vesti 17. okt 202210:43 9 komentara
Nova S

Ekološki aktivisti blokirali su jutros oko 9 sati put ka Ribarskom ostrvu u Novom Sadu, kako bi sprečili građevinske mašine da otpočnu pripremne radove na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava u tom gradu. Aktivisti su objasnili da su blokirali saobraćajnicu "zbog najavljenog dolaska mašina kompanije Milenijum tima, koje su praćene jakim policijskim snagama".

Na put su postavili granje, gajbe, palete i druge predmete i razvili veliki transparent „Slobodna zona Šodroš“, a postavili su i transparent „Okupator nije dobrodošao“.

„Nećemo ustuknuti pred mašinama i telima će braniti svako drvo, kao što je u javnosti više puta naglašeno“, poručili su aktivisti i pozvali građane da im se pridruže u blokadi.

Dodali su da žele da zaštite šumu i prirodu pred „nezasitim investitorima koji su ruinirali grad“. Oni kroz blokadu propuštaju vozila ljudi koji odlaze na posao na turističko-ugostiteljsko Ribarsko ostrvo.

Nova S

Među nekoliko desetina građana su i članovi stranke Zajedno.

Aktivisti su od juna meseca podigli protestni „Šodroš Survivor kamp“, kako bi onemogućili početak radova na mostu, a polovinom septembra su onemogućili radnike kompanije Milenijum tim da započnu pripremne radove.

Kako navode, na taj način žele da odbrane zelene oaze Novog Sada, kao što su Šodroš, Ribarsko ostrvo i Kamenička ada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare