Ekologija među prioritetima građana Srbije, sve veća zabrinutost zbog zagađenja

Vesti 15. dec 202119:15 7 komentara

Nemačka fondacija u Srbiji, Hajnrih Bel, naručila je istraživanje javnog mnenja o ekološkim problemima. Istraživanje koje je uradila agencija Ipsos, na oko 3000 ispitanika, pokazuje da ekologija zauzima visoko četvrto mesto među temama zbog kojih su građani zabrinuti. Pre ekologije su ekonomija, zdravstvo i zapošljavanje. Istraživanje je, napominju u fondaciji, rađeno pre protesta zbog zakona o eksproprijaciji i referendumu.

Ekološki problemi u Srbiji su za sada jedini zbog kojih se građani ne dele politički, a zaštita životne sredine postaje sve važnija, i trenutno je na četvtom mestu prioriteta.

Povezane vesti

„Za građane Srbije četiri od šest prioriteta se odnose na životnu sredinu, dok je za građane Beograda zagađenje na prvom mestu, gde polovina građana govori da je zagađenje za njih najbitnije“, kaže Tibor Moldavia, iz Fondacije Hajnrih Bel.

Kada građani konkretnije govore o tome šta ih najviše zabrinjava u životnoj sredini, kažu da je to zagađenje vazduha, a kao najveće zagađivače navode industriju, termoelektrane, saobraćaj i individualna ložišta.

„Sedam od 10 građana smatra da je to za njih najbitnija ekološka tema. Za Beograđane je to još bitnija tema, gde osam od 10 misli da je zagađenje vazduha najbitnije, odmah ispod je zagađenje vode“, navodi Moldavia.

Građani su svesni da su i sami problem koji sprečava poboljšanje uslova životne sredine. Navode da im je za samostalno delovanje potreban novac kako bi sadili drveće, kupili nov auto ili bolje izolovali zgradu. Kao nekoga sa kim treba rešavati probleme zagađenja građani prvi put označavaju nevladine ekološke organizacije. U borbu za čistiju Srbiju sve više se uključuju i javne ličnosti.

„Prodali smo vode raznim svetskim komapnijama, sada prodajemo zemlju, a vazduh smo prodali đavolu. Mogu da posle toliko godina razmišljam o tome, lajem i režim, ali da od toga ne bežim“, poručuje pesnik Ljubivoje Ršumović.

Reciklaža treba da bude obavezna, neophodno je zabraniti plastične kese i treba uvesti strože kazne za kršenje Zakona o zaštiti životne sredine, ocenili su takođe građani, koji, prema rezultatima istraživanja, smatraju da odgovornost snose pre svega Vlada Srbije i lokalne samouprave.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare