Ekipi RTS na Jarinju zvanično zabranjen ulazak na Kosovo

Vesti 18. feb. 202113:17 > 15:575 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Posle četiri dana čekanja na administrativnom prelazu Jarinje, ekipi RTS je zvanično saopšteno da ne mogu da uđu na Kosovo i Metohiju, jer navodno nisu dostavili zahtev oficiru za vezu Dejanu Pavićeviću.

Urednica Svetlana Vukmirović kaže da je obrazloženje Prištine neosnovano i neozbiljno, jer su sa oficirom za vezu u stalnom kontaktu još od ponedeljka, prenosi RTS.

Kako je navela, to je smešan izgovor, pošto pravilo o najavama ulaska na Kosovo 72 sata ranije važi za državnike, a ne za medijske radnike.

Ekipa, koja radi emisiju RTS „Pravo na sutra“ o životu na Kosovu, vraća se za Beograd.

Petković: Zabrana ulaska ekipi RTS flagrantan primer samovolje i kršenja ljudskih prava

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je odluka prištinskih vlasti da ekipi Radio televizije Srbije zabrani ulazak na Kosovo flagrantan primer samovolje i nepoštovanja ljudskih prava, ali i sporazuma postignutih u Briselu.

„Neosnovano je i licemerno obrazloženje Prištine da novinarima RTS ne dozvoli ulaz zato što nisu poslali zahtev preko oficira za vezu, s obzirom da se ni u jednom dokumentu ne navodi da su mediji dužni da svoju posetu pokrajini najavljuju, ni Beogradu ni Prištini, niti su propisani bilo kakvi rokovi“, istakao je Petković u pisanoj izjavi.

On je saopštio i da je o najnovijim potezima Prištine obavestio i zvaničnike Evropske unije i da očekuje hitnu reakciju u zaštiti prava medija na slobodno izveštavanje i slobodu kretanja, što su osnovne civilizacijske vrednosti i demokratski postulati na kojima počiva i sama EU.

Prema oceni Petkovića, Priština pokušava da uvede novu praksu zabrana i zastrašivanja, posebno medijskih radnika, u pokušaju da spreči da istina sa Kosova dopre do što većeg broja ljudi.

„To je jalov poduhvat, jer istina uvek nađe put i nikakve rampe tu ne mogu da im pomognu“, poručio je Petković.

Komentari

Vaš komentar