EK o peticiji za oslobađanje Đinđićevog ubice: Uzdržati se od veličanja zločina

Vesti 11. okt 202116:5314 komentara
Izvor: N1

Potrebno je uzdržavanje od bilo kakvog veličanja ratnih zločina i podsticanje pomirenja, poručila je Evropska komisija povodom peticije koju je osuđeni za ratne zločine Dragan Vasiljković pokrenuo za predsedničko pomilovanje Zvezdana Jovanovića, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

„Evropska unija ima jasan i čvrst stav o potrebi efikasnog prevazilaženja nasleđa iz prošlosti, uzdržavanja od bilo kakvog veličanja ratnih zločina i podsticanja pomirenja“, komentar je Evropske komisije na upit Glasa Amerike povodom peticije.

Povezane vesti

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez istakla je da se od svake zemlje koja teži pridruživanju Evropskoj uniji očekuje da poštuje i promoviše osnovne vrednosti Unije, vladavine prava, demokratije i pravde.

Prethodno je ambasada SAD u Beogradu precizirala da je teško razumeti zašto osuđeni ratni zločinac raspolaže javnim prostorom u kojem promoviše oslobađanje osuđenika za ubistvo prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji.

Zvezdan Jovanović, bivši oficir Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti, služi kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije u dvorištu zgrade Vlade Srbije 12. marta 2003. Na istovetnu kaznu osuđen je i nekadašnji komandat te jedinice Milorad Ulemek.

Komentari

Vaš komentar