Ejdus o Izraelu: Vučićeva „šahovska minijatura“ postala amaterski previd

Vesti 02. feb 202114:14 > 14:58 13 komentara
N1/arhiva

Filip Ejdus sa Fakulteta političkih nauka, komentarišući uspostavljanje diplomatskih odnosa Prištine i Izraela, kaže da je to značajan diplomatski uspeh Kosova, jer dve i po godine nije bilo drugih priznanja. Vučićeva "šahovska minijatura", kako je nazvao tačku 16 Vašingtonskog sporazuma, postala je amaterski previd, ocenjuje gost N1 Studio Live.

„Još jedna vrlo važna država u međunarodnim odnosima je priznala Kosovo ovim činom, prema prištinskom brojanju – to je 117. država, prema beogradskom – taj broj je nešto manji, ali to je svakako značajan diplomatski uspeh Kosova s obzirom da dve i po godine nije bilo drugih priznanja“, kaže gost emisije N1 Studio Live.

Povezano:

Što se pozicije Srbije tiče, svakako da za jednu Vladu koja je toliko energije posvetila (ili je bar deklarativno posvetila toliko energije) očuvanju Kosova u sastavu Srbije i poboljšanju odnosa sa Izraelom, ovo je svakako neprijatan razvoj situacije, dodaje.

Podsetio je da je Vučić svojevremeno tu tačku 16 Vašingtonskog sporazuma nazvao šahovskom minijaturom. „Međutim, sada, po svemu sudeći, možemo da zaključimo da nije reč o ni o kakvoj minijaturi šahovskoj, već o jednom amaterskom previdu. Predsednik Vučić se zaigrao i, nažalost, loše procenio ili precenio domete svoje diplomatske veštine, a potcenio je neke strukturne odnose moći u svetskoj politici. Još jednom se pokazalo da male države, poput Srbije, bez iskrenih i trajnih saveznika među velikim silama, u stalnoj opasnosti su da budu izigrane i ostavljene na cedilu“, kaže Ejdus.

Sedenje na više stolica je, kako je ocenio, nekad korisno, ali je ipak trajni izvor neizvesnosti i opasnosti da ostanete potpuno sami i bez ijedne stolice.

Podseća da tačka 16 Vašingtonskog sporazuma podrazumeva da će Srbija najpre otvoriti državnu kancelariju, a zatim i prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. Ejdus ukazuje da su kancelarije Vlade i PKS otvorene u oktobru. Ali za sada nema nagoveštaja da će Srbija da ispuni taj drugi deo, kaže Ejdus, podsećajući da je Vučić svojevremeno izjavljivao da je to uslovno, ako Izrael bude poštovao Srbiju.

Pretpostavlja se da je taj uslov bio da Izrael ne prizna Kosovo, i zato, smatra da do tog prebacivanja ambasade možda i ne dođe.

Ejdus ukazuje da postoje i druge sporne tačke sporazuma, sa obe strane.

„Tačka 5 koja se tiče ulaska Kosova u Mini Šengen je dosta kontroverzna na Kosovu i Kosovo se tome protivi. Tražili su i reviziju sporazuma ne samo zbog toga veći i zbog tački 7 kkoja se tiče zajedničkog upravljanja Gazivodama. Srbija, s druge strane, ukoliko počne da erodira implementacija sporazuma, mogla bi da dovede u pitanje tačku 9 koja se tiče zabrane upotrebe 5G opreme od tzv. nepouzdanih proizvođača. To se odnosi na Huavej i Kinu. Srbija za sada poštuje ovu tačku. Videli smo da je i tender za 5G opremu odložen, verovatno u želji da se vidi kako će ostale tačke biti sprovođene. Međutim, ukoliko se Vašington i Kosovo ogluše o ove neke tačke koje interesuju Beograd, mislim da možemo da očekujemo i da će i ova tačka, koja se tiče 5G opreme, da bude dovedena pitanja“, kaže Ejdus.

On navodi da ukoliko Kosovo bude krenulo ponovo da lobira za stolicu u Unesku, može se očekivati da će i Srbija nastaviti da lobira za otpriznavanje Kosova, čime bi pao i „moratorijum“ iz sporazuma.

Upitan da prognozira kakav će odnos nove, Bajdenove administracije biti prema ovom pitanju, Ejdus podseća da Vašingtonski sporazum nije nikakav pravni već politički sporazum. Kakva je politička volja trenutno u Vašingtonu – sve više je indikatora da Vašington i Bajdenova administracija žele da sačuvaju iz ovog sporazuma sve što je dobro po njih, kaže.

Mislim da će nova administracija stavljati neka pitanja kao prioritet, navodi gost N1, ali ne veruje da će terati Srbiju da prebaci ambasadu u Jerusalim. Ali, postoje druge tačke koje se tiču odnosa Srbije i Rusije i odnosa Srbije i Kine kao i neka pitanja ekonomskog aspekta, koja će ostati na stolu, i da će Vašington nastaviti sa njihovim sprovođenjem, dodao je.

Ejdus navodi da se može očekivati bolja koordinacija Vašingtona i EU, ne samo po pitanju zapadnog Balkana, već i po brojnim drugim pitanjima. Odnosi Beograda i Prištine sa stanovišta SAD su od sekundarnog značaja, dok je to važnije pitanje za EU i ona je strateški više zainteresovana za to šta se dešava na Balkanu, naglašava gost N1. Vašington će, smatra, prepustiti lidersku poziciju EU po ovom pitanju, a Unija će, kako ocenjuje, dobijati veću podršku Vašingtona.

Upitan o sastanku predsednika Vučića i Makrona, kaže da Francuska može da pomogne zemljama Balkana svojim investicijama naročito u periodu posle pandemije, a da Francuska može da pojača svoje promovisanje članstva, posebno jer je ono na dugom štapu.

Vlastima u Srbiji odgovara uvlačenje Francuske u pitanje o Kosovu da malo izbalansira vrlo oštre stavove Nemačke i SAD o Kosovu, kaže Ejdus. Makron je izjavio na konferenciji da ima neke kreativne ideje, ali se plašim da, nakon više od 20 godina pregovora, može da se izvuče neka nova ideja iz šešira, kaže gost N1. Navodi da mu se čini da je pre reč o nekoj novoj rundi strateškog odugovlačenja koja odgovara i mnogim zvaničnicima u Evropi i Srbiji, a ne odgovara stanovništvu Kosova i Srbije.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare