Ejdus: Uredba protivna Ustavu, liči na totalitarnu praksu, nema je ni kod Putina

Vesti 14. dec 202113:37 > 18:248 komentara
Podeli:

Vlada Srbije ukinula je Uredbu o oblastima naučnih i drugih istraživanja od značaja za odbranu zemlje i o načinu i postupku za izdavanje odobrenja za ta istraživanja zajedno sa stranim kompanijama ili za njihove potrebe. Uredba je važila samo pet dana, ukinuta je na zahtev predsednika. Na njeno postojanje ukazao je Filip Ejdus, profesor na Fakultetu politickih nauka. On je, gostujući u emisiji N1 Studio Live, naveo da takva uredba krši Ustav i nekoliko važnih prava, ali i slobodu naučnog stvaralaštva, jer bez prethodnog odobrenja Ministarstva odbrane faktički istraživači ne bi mogli da rade ni običnu anketu o pitanjima bezbednosti. "Imamo proces zarobljavanja države od strane jedne političke stranke, ali ovo što se ovom uredbom zapravo predložilo - ja se nadam nehotice, da niko nema ideološku nameru - to zaista liči na periode najstrašnije totalitarne vlasti, rekao je.

Ejdus kaže da je ova uredba predviđala da sva naučna istraživanja koja su od značaja za odbranu i bezbednost zemlje, u najširem smislu reči, i koja se sprovode sa strancima ili za potrebe stranaca, uključujući tu i međunarodne organizacije, moraju prethodno da obezbede odobrenje Ministarstva odbrane. Nabrojan je, kaže, širok dijapazon naučniih dicsiplina – od matematike, rudarstva, računarstva pa čak sve do društveno-humanističkih nauka.

Slična uredba iz 2017. godine je povučena, nakon reakcije eksperata i NVO, podseća gost N1.

Povezano:

Kaže da ova uredba ne predviđa sankcije, ali da u pravnom obrazloženju stoji da podaci do kojih se dođe ovim istraživanjima predstavljaju podatke koji se tretiraju u sladu sa Zakonom o tajnosti podataka, a kako podseća Ejdus, po tom zakonu je predviđeno od tri meseca do 10 godina zatvora za odavanje tajnih podataka.

Ejdus kaže da se ovom uredbom grubo krši Ustav Srbije, koji u članu 73 jasno kaže da je naučno i umetničko stvaralaštvo slobodno, ali i članove koji garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i prava na obaveštenost građana, a takođe je u suprotnosti sa članom koji se odnosi na autonomiju univerziteta itd. Navodi da je uredba suprotna Zakonu o tajnosti podataka, da se široka kategorija naučnih ppodataka, koji još nisu ni stvoreni, unapred klasifikuje kao tajni podatak.

#related-news_0

Ovom uredbom se znatno otežava međunarodna saradnja naše naučne-istraživačke zajednice i njena integracija u evropski istraživački prostor, što je deklarisani cilj naše naučne politike, ističe Ejdus. Uvođenjem, takoreći, vojne cenzure, naši instituti i istraživački centri i organizacije postale bi nepoželjan partner u velikim međunarodnim projektima kao što je Erazmus, Horizon Europe, dodaje.

„U Srbiji je proteklih godina na delu sve prisutnije zarobljavanje države, a ovom uredbom je zapravo napravljen korak u pravcu jednog totalitarnog zarobljavanja društva“, naveo je.

Kad je u pitanju povlačenje uredbe tako brzo, a ne posredno posle Ejdusovog tvita na engleskom jeziku, sagovornik N1 kaže da možemo da nagađamo da je to zbog odijuma koji se stvorio na Tviteru i to među ljudima koji su eksperti za oblast bezbednosti, na engleskom jeziku, ljudi koji pripadaju diplomatskom koru, a da za motive – zašto je Vlada donela tu uredbu, a zatim je ekspresno povukla – treba pitati upravo nju.

„Mogu samo da nagađam da je to neka vrsta PR, kontrolisanje štete u jednom osetljivom trenutku kad treba da se otvori novi klaster i kada je okrenuta nova stranicau u odnosima sa EU, onda ne godi da se takve stvari pričaju. Ovo dosta liči na jednu sovjetsku i totalitarnu praksu… Mislim da čak i u Putinovoj Rusiji, master studenti kad rade anketu o vojnoj neutralnosti za potrebe svoje doktorske disertacije ne traže odobrenje Ministarstva odbrane, a to je upravo predviđeno ovom uredbom“, navodi Ejdus.

On ocenjuje da postoji tendencija države da se, posebno u sektoru bezbednosti, zatvara u sebe i da prekida saradnju sa nevladinim organizacijama. „Imamo proces zarobljavanja države od strane jedne političke stranke, ali ovo što se ovom uredbom zapravo predložilo – ja se nadam nehotice, da niko nema ideološku nameru – ali, to zaista liči na periode najstrašnije totalitarne vlasti u kojoj se ne ograničavaju samo građani da znaju ono što bi trebalo da znaju u vezi sa državnjim i javnim poslovima, nego se stavlja kontrola nad naučnim istraživanjima koja ne barataju sa dokumentima koje je država obeležila oznakom „tajno“. Istraživanje javnog mnenja bi apsolutno trebalo da bude slobodna aktivnost. Ovom uredbom se takva istraživanja stavljaju pod jednu vrstu vojne cenzure, da Ministarstvo odbrane odobri da li ćete vršiti anketiranje javnosti u vezi sa pitanjem vojne neutralnosti“, kaže, dodajući da vojna neutralnost jeste javna politika. Dodaje da bi trebalo bi razgovarati sa ljudima koji se bave arhitekturom, rudarstvom i drugim disciplinama navedenim u uredbi.

Strahuje da će se ova uredba ponovo nekad pojaviti i poziva Vladu i stručnu javnost da pokrenu javnu raspravu i razgovaraju i o članu 71a koji je, prema njegovom mišljenju, duboko problematičan.

„To nije u skladu sa demokratskim praksama zapadnih demokratijama, pa čak i u defektnim demokratijama nema tako restriktivnih mera u vezi sa naučnim istraživanjem“, naveo je.

On kaže da se nikada u svojoj istraživačkoj praksi u brojnim državama nije susreo sa time da Ministarstvo odbrane odobrava istraživanje pre nego što ga započnete, na primer javnog mnenja, koje, kako ističe, ne barata dokumentima ili osetljivim podacima (kao na primer intervjuisanje nekog u Ministarstvo, što razume), ili da cenzuriše istraživanje koje se bavi reformom policije, gde je neko radio fokus grupu ili planira da intervjuiše šta ljudei misle o tome i – da to Ministarstvo odbrane može da ograniči. „To je ozbiljno zadiranje u Ustavom zagarantovano pravo slobode naučnog stvaralaštva“, zaključio je Filip Ejdus.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar