Džamonja Ignjatović: Svako može biti meta mobinga

Vesti 02. jun 202211:59
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Tamara Džamonja Ignjatović izjavila je za sajt Nezavisnost da mete mobinga nisu samo slabe osobe, već da svako može biti meta mobinga, pa i vrlo sposobne, stručne i kreativne osobe koje svojim kompetencijama ili inovativnim predlozima deluju ugrožavajuće po autoritet ili ustaljenu praksu.

Kako je Džamonja Ignjatović rekla, osoba koja je ugrožena počinje da se suočava sa nizom neprijatnih situacija, koje na početku može i da minimizira, ne pridaje im značaj, očekujući da se to završi i čak preispituje sebe da li je pogrešila.

Pročitajte još

Prema njenim rečima, mobing može biti napad na ličnost osobe i njen ugled u društvu i to kroz verbalno napadanje, ismevanje, ogovaranje, izmišljanje priča, širenje laži o zaposlenom u vezi sa poslovnim ili privatnim životom ili se napada kvalitet rada kroz neopravdane stalne kritike i omalovažavanje rezultata rada.

„Svaka ‘pobuna’ žrtve tumači se kao novi dokaz njene nelojalnosti, nesaradljivosti i nekolegijalnosti. Kako se situacije ponavljaju i kako se ostali postepeno priključuju moberu i počnu da izbegavaju i prekidaju komunikaciju sa zaposlenim, tada postaje sasvim očigledno da se radi o mobingu“, istakla je Džamonja Ignjatović.

Ona je dodala da svako može biti meta mobinga, ali ne postaje svako žrtva i da to zavisi od psiholoških i socijalnih resursa osobe.

Komentari

Vaš komentar