Dvoglavi orao, provokacije… Srbija protiv Švajcarske, rat ili igra?

Vesti 02. dec 202211:16 19 komentara
REUTERS/Fabrizio Bensch

Dvoglavi orao, nacionalistička zastava, provokacije: duel Srbije i Švajcarske ima debelu političku predistoriju, podseća štampa na nemačkom. Švajcarski mediji pričali su o tome s nekoliko sagovornika iz Srbije.

„Odlučujuća utakmica sa političkim dinamitom“, glasi naslov u Berliner cajtungu pred susret Srbije i Švajcarske na Svetskom prvenstvu. Srbiji bi prolaz u osminu finala donela samo pobeda, Švajcarskoj je dovoljan i bod – oba pod uslovom da Kamerunci ne naprave čudo protiv Brazila.

„Usred noći je jugoslovenska policija digla Ragipa Džaku iz sna, sa lisicama na rukama ga odvela u ćeliju od četiri sa dva metra u Prištini“. Tekst u nemačkom listu počinje opisom događaja iz porodice Granita Džake, današnjeg kapitena Švajcarske. Šest meseci zatvora, mučenje. „To što je moj otac tamo doživeo, ne želim nikome“, ispričao je Granit jednom.

Porodica je kasnije emigrirala u Švajcarsku. Podseća se da su kod Džake i Džerdana Šaćirija emocije „prokuvale“ tokom susreta pre četiri godine, kada je Švajcarska dobila Srbiju 2:1, a njih dvojica dali po gol.

„Obojica su pri proslavi od šaka napravili krila i prepleli palčeve: dvoglavi orao. Grb Albanaca bio je jasna politička poruka i provokacija za Srbiju, koja do danas ne priznaje Kosovo, naseljeno Albancima. Obojica su dobila novčane kazne. Šta će biti ovaj put?“, pita se berlinski list.

Navode se i izjave igrača koji svi kažu da se broji samo fudbal, i da će biti pametniji ovog puta. „I sa srpske strane je već bilo provokacija“, piše dalje list. „Pojavile su se fotografije nacionalističke zastave iz svlačionice. Tamo su se videle konture Kosova u srpskim nacionalnim bojama. Disciplinska komisija Fife je pokrenula postupak protiv srpskog saveza“.

Intimno rascepljeni između dve nacije

Na istu predistoriju podseća i Zidojče cajtung, navodeći da švajcarski igrači albanskih korena stoje pod dvostrukim pritiskom: „Najpre će pritisak možda doći od srpskih navijača na stadionu, a tu je i pritisak kod kuće, gde publika ne odobrava kada igrači njihovog Natija (nacionalni tim, prim. red.) isture druge zemlje u prvi plan ispred Švajcarske“.

„Da li će u tom stanju ruke ostati mirne pri proslavi, ukoliko uopšte bude razloga za slavlje? To ćemo znati u petak uveče“, dodaje minhenski list.

Frankfurter algemajne cajtung podseća na to kako gest dvoglavog orla nije iznervirao samo Srbe, već i Švajcarce: „Bura je bila tolika da su novine to tematizovale u uvodnicima, a političke debate su usledile“, navodi list i podseća da su neki čak razmatrali zabranu ljudima sa dvojnim državljanstvom da igraju za Švajcarsku.

„Impuls sa fudbalskog stadiona vodio je pitanjima koja ranije jedva da su zanimala Švajcarce. Ako su već fudbaleri intimno rascepljeni između dve nacije, šta je sa ljudima koji rade na osetljivijim mestima: diplomatama, graničarima, obaveštajcima?“, podseća Frankfurter algemajne.

„Drugi glasovi su pak ukazivali da bi uspesi nacionalnog tima bili nemogući bez sekondosa – tako se u Švajcarskoj zovu deca migranata. I da je baš ovaj tim mnogo doprineo za osećaj zajedništva nacije koja je već i maternjim jezicima podeljena. Pisano je da ta pozitivna snaga ne treba da se oslabi“.

„Molim da se spusti lopta“

Noje cirher cajtung je krajem oktobra pričao sa srpskim „šefom odbrane“ Milošem Veljkovićem, i sada objavio članak pred utakmicu. Veljković je 1995. rođen u Bazelu, gde je i odrastao. Kaže, često se dopisuje sa švajcarskim reprezentativcem Brelom Embolom, a iz viđenja zna Džaku i Šaćirija, koji su takođe rasli u Bazelu.

O čitavoj političkoj predigri Veljković je rekao: „Nije na meni da govorim politički. Svi bi ljudi trebalo da znaju šta je za njih ispravno, a šta pogrešno“.

Rečitiji je u intervjuu za švajcarski tabloid Blik bio bivši reprezentativac obe zemlje Zdravko Kuzmanović, koji kaže da uvek navija za Švajcarsku, gde i dalje živi, osim kad igra protiv Srbije. Kaže, voleo bi da Srbija u 96. minutu da gol za pobedu.

Najpre je upitan zašto je nedavno izjavio da bi pre četiri godine „razbio“ Džaku i Šaćirija da je bio na terenu. Kuzmanović je pojasnio da bi se to odnosilo na čvrste duele u igri, a ne da bi se sa nekim tukao.

Dobro poznaje Šaćirija sa kojim je igrao u Interu: „S vremena na vreme se vidimo u Kajzeraugustu (mestašce blizu Bazela, prim. red.) i ćaskamo. Nemamo nikakav problem. Dakle, molim da se spusti lopta. Priča bi trebalo da je gotova, najbolje za sve bi bilo da se fudbal i politika razdvoje“.

Na pitanje da li 2018. može da se zaboravi, Kuzmanović je odgovorio: „Verovatno ne. Pokazivanje dvoglavog orla je sramota, nijedan Srbin to nije zaboravio. Ali, desilo se i ne može više da se poništi“.

Upitan o kačenju zastave koja pokazuje Kosovo u srpskim bojama i natpisom „Nema predaje“ u srpsku svlačionicu pred meč sa Brazilom, Kuzmanović je rekao: „Svlačionica je bila prazna i ne zna se ko je fotografisao. Nijedan igrač to nije objavio. Svakako da to nije bio dobar potez, ali duel sa Švajcarskom je sportski već dovoljno zanimljiv, pričajmo o tome. Nema više izgovora. Sve ili ništa. Jedan tim ide dalje, drugi leti kući“.

„Igrači moraju da se ponašaju kao odrasli ljudi“

Švajcarski javni servis SRF je pred utakmicu razgovarao i sa poznatim srpskim fudbalskim komentatorom Aleksandrom Stojanovićem (RTS), a pitanja su se uglavnom odnosila na političke dimenzije susreta.

„Broje se samo klikovi i naslovi“, rekao je Stojanović o tome što mediji i u Švajcarskoj podgrevaju atmosferu, iako igrači oba tima ponavljaju da ih interesuje samo fudbal. „Kao komentator, fokusiraću se isključivo na utakmicu, ali ću naravno pomenuti da pojedini mediji žele da mešaju sport s temama kao što su politika, nacionalizam ili privreda. Jasno mi je da je to teško razdvojiti. To smo nekoliko puta videli i na ovom prvenstvu“.

„Srbija ima najveće šanse protiv Švajcarske ako se koncentriše isključivo na fudbal, a ne na sporedne stvari“, dodao je Stojanović. „Prošlost ne sme da igra ulogu. Igrači moraju da se ponašaju kao odrasli ljudi. Ali, da vam iskreno kažem, ta tema već zamara“.

Stojanović je rekao da su ekipe po fudbalskom talentu izjednačene, ali je, zbog igara u prva dva kola, dao veće šanse Švajcarskoj (60:40). Upitan za pritisak koji je na igračima, rekao je da mu na pamet pada jedan prijatelj koji je kardiohirurg.

„On je pod pritiskom, a ne fudbaleri. Oni igraju fudbal, trebalo bi da u tome uživaju. To bi i bio moj savet: Izađite i uživajte! To nije rat, to je igra“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare