Dveri usvojile platformu za dijalog, prvi zahtev izbori na svim nivoima

Vesti 24. jan 202116:29 8 komentara
N1

Pokret Dveri usvojio je svoju platformu za dijalog sa vlašću, koju će poslati "svim kolegama u opoziciji" na dalje konsultacije i usaglašavanja, uz stav da stranke koje su bojkotovale izbore treba da usvoje zajedničku platformu za dijalog sa vlašću.

Pored usvajanja platforme, Predsedništvo pokreta Dveri donelo je odluku da neće učestvovati niti na jednom sastanku unutar opozicije koji je unapred medijski najavljen, već samo na interno organizovanim sastancima.

Političke stranke i pokreti, koji su zajednički bojkotovali prošlogodišnje izbore na svim nivoima, treba da usvoje zajedničku platformu za dijalog sa vlašću.

Ta zajednička platforma potom treba da bude ponuđena i drugim opozicionim političkim opcijama koje su učestvovale na izborima.

„Sve opozicione grupacije koje stanu iza takve zajedničke platforme za pregovore sa vlašću treba da formiraju i zajedničku delegaciju za dijalog, koja će imati ovlašćenje da pregovara sa vlastima, dok će potpis na budući sporazum između vlasti i opozicije o slobodnim i poštenim izborima staviti svi potpisnici zajedničke opozicione platforme, posle usvajanja konačnog teksta sporazuma na stranačkim organima“, navode Dveri.

Dodaju da kao prvi zahtev u zajedničkoj platformi opozicije treba da se nađe zahtev za vanredne izbore na svim nivoima, koji će biti održani pre predsedničkih izbora, dok je za kvalitet demokratije u Srbiji najbolje da svi ovi izbori budu u odvojenim terminima.

Kao drugi zahtev u ovoj zajedničkoj platformi opozicije treba da se nađe zakonska izmena da nosilac izborne liste na svim nivoima izbora može da bude samo ličnost koja je istovremeno kandidat za narodnog poslanika ili odbornika i koja ima prebivalište na teritoriji izborne jedinice na kojoj se održavaju izbori. Kao treći zajednički zahtev, kako navode iz Dveri, treba da stoji promena izbornog sistema i omogućavanje biračima da mogu da glasaju i za kandidate po imenu i prezimenu u svojim izbornim jedinicama, a ne samo za zatvorene (blokirane) izborne liste, što znači da će u sve parlamente ući oni kandidati koji imaju najveću podršku u svojoj izbornoj jedinici, a ne oni koji su unapred određeni redosledom na izbornoj listi.

„Pošto se osnovni uslovi za slobodne i poštene izbore već znaju i tiču se najviše slobode medija, zabrane funkcionerske kampanje i pritisaka na birače, glavni zajednički zahtev opozicije u budućem dijalogu sa vlašću treba da budu garancije da će ono što se dogovorimo zaista biti i primenjeno“, istakli su.

„Pošto drugih potrebnih garancija, sem da predstavnici opozicije učestvuju u sprovođenju dogovorenog i kontroli kompletnog predizbornog i izbornog procesa nema, predlažemo dva modela za ostvarivanje ovih garancija – Ko-ministre iz redova opozicije u ključnim ministarstvima za sprovođenje izbornog procesa, po uzoru na Crnu Goru, ili zajedničku komisiju, sastavljenu od predstavnika vlasti i opozicije po uzoru na Severnu Makedoniju, koja bi imala sva potrebna ovlašćenja da nadgleda primenu sporazuma između vlasti i opozicije, kao i čitav predizborni i izborni proces.

U budućem dijalogu sa vlašću treba otvoriti još jednu temu o kojoj do sada nije bilo reči, a to je potpuno ukidanje vladine Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, jer je to glavno sredstvo koje omogućava režimu ucenu birača koji su zaposleni po privremenim i povremenim poslovima, kao i na određeno vreme, smatraju i ističu da završni zajednički zahtev opozicije prema vlastima treba da bude određivanje krajnjeg roka za završetak najavljenog dijaloga, kako bi ostalo dovoljno vremena za sprovođenje svih tačaka sporazuma, a pre svega oslobođenje medija za kritiku vlasti, drugačije mišljenje i glas opozicije.

„Smatramo da dijalog između vlasti i opozicije treba da bude završen najmanje šest do devet meseci pre prvih sledećih izbora u Srbiji“.

Srpski pokret Dveri spreman je da učestvuje u daljim internim razgovorima unutar opozicije u cilju stvaranja zajedničke platforme i zajedničke delegacije za dijalog sa vlašću.

„Spremni smo i za buduće razgovore unutar opozicije, pošto obezbedimo slobodne i poštene izbore, najboljem načinu izlaska na te izbore, odnosno optimalnom broju opozicionih kolona u kojima bi na te izbore trebalo izaći u cilju očuvanja i sabiranja svih opozicionih glasova i pobede nad vlašću“, navodi se u platformi koja je usvojena u subotu uveče.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare