Prijava Dveri protiv Čanka, LSV navodi da on nije počinio nikakvo krivično delo

Vesti 09. sep 202113:5316 komentara
Izvor: N1

Delegacija Srpskog pokreta Dveri podnela je Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu krivičnu prijavu protiv predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.Iz LSV-a poručuju da Čanak nije napravio nikakvo krivično delo.

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić izjavio je da je Čanak, gostujući na TV Pink, pozivao građane Srbije i Crne Gore na kršenje Ustava i zagarantovanih verskih prava, čime je izazvao versku i međunacionalnu mržnju.

Čanak je svesno u emisiji pozivao ljude na ometanje verskog obreda SPC, čime je podstrekivao ljude na urušavanje demokratije, a svojim prisustvom je učestvovao u neredima na Cetinju, naglasio je Kostić, saopštile su Dveri.

Odgovornost za postupak Čanka snosi i TV Pink koja mu je dozvolila da učestvuje u emisiji. Očekujemo da Više javno tužilaštvo reaguje po našoj krivičnoj prijavi i da pokrene istragu protiv Čanka zbog kršenja zakona, rekao je Kostić.

Nenad Čanak boravio je u Crnoj Gori za vreme ustoličenja. „Ustoličenje Joanikijevo je potpuno sramotno. Doći vojnim helikompetom i s dugim cevima, to nijedan pošten čovek ne bi sebi dozvolio. Ne znam zašto je to Joanikije dozvolio i uradio“, rekao je tada Čanak.

Pre nekoliko dana predsednik Skupštine Srbije i lider SPS Ivica Dačić, izjavio je da bi predložio da Čanak bude uhapšen i da mu bude zabranjen ulazak u Crnu Goru „jer je tamo otišao da širi nemire“.

Portparol LSV: Koga Dveri tuže, a Dačić hapsi – taj je sigurno u pravu

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton izjavio je povodom najave tužbe pokreta Dveri da je „i laicima jasno da Čanak nije počinio nikakvo krivično delo“.

„Jedno je jasno. koga Dveri tuže, a Ivica Dačić hapsi, taj je sigurno u pravu. Nenad Čanak nije počinio nikakvo krivično delo“, izjavio je danas Marton za Betu.

Dodao je da će se Čanak odazvati pozivima svih nadležnih organa i dati izjavu, a da će njegov advokat Milan Đukić u najhitnijem mogućem roku zatražiti urgenciju, kako bi sve insinuacije na račun predsednika LSV bile što pre odbačene.

„LSV čvrsto stoji uz Nenada Čanka, daje mu punu podršku, a sigurni smo da taj stav dele i svi ostali gradjani Srbije, kojima je na srcu moderna, evropska i antifašistička Srbija“, rekao je Marton.

Komentari

Vaš komentar