Dveri: Penzioneri u dilemi da li da kupe hranu ili lekove

Vesti 01. okt 202215:488 komentara
Boško Obradović, Patriotski blok, Dveri
Izvor: N1

Članica Foruma penzionera Srpskog pokreta Dveri Radmila Živković izjavila je povodom Međunarodnog dana starih lica da stari ljudi u Srbiji žive u takvim uslovima da su često suočeni sa dilemom da li da kupe hranu ili lekove.

„Svaki peti građanin je stariji od 65 godina i u riziku je od siromaštva, prosečna penzija za avgust 2022. godine je 30.952 dinara, ispod 15.000 dinara prima 300.000 penzionera, dok 160.000 starijih od 65 godina nema pravo na penziju. Uz to minimalna potrošačka korpa iznosi 42.400 dinara“, navela je ona.

Pročitajte još

Živković je dodala da u Srbiji vladaju stereotipi i predrasude da su starija lica trošak društva, nesposobni za rad, fizički i mentalno spori, jednom rečju – nepoželjni.

„Кakav je položaj starih u Srbiji, najbolje se vidi iz toga što je ova vlast četiri godine otimala penzije radi ‘finansijske konsolidacije države’. Opljačkala je najsiromašnije, a da nikada nije pomenula da ih obešteti“, navela je članica Dveri.

Onima koji upravljaju budžetom poručila je da treba da imaju na umu da stari čine četvrtinu stanovnika Srbije sa pravom glasa.

Komentari

Vaš komentar