Dve žrtve seksualnog uznemiravanja u Petnici daju izjavu u beogradskoj policiji

Vesti 19. avg 202114:14 1 komentar
N1

Dve ženske osobe, koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja u Istraživačkoj stanici Petnica, danas će u okviru predistražnih radnji dati izjave u policiji u Beogradu, potvrdio je za N1 Vladimir Davidović iz Javnog tužilaštva u Valjevu.

On je najavio dolazak u Tužilaštvo u Valjevo radi davanja iskaza sredinom naredne nedelje još jedne žrtve seksualnog uznemiravanja u Petnici.

Povezane vesti

Do sada su u predistražnom postupku predmeta „Petnica“ izjave dale samo dve ženske osobe koje su u policiji svedočile o tome šta su tokom pohađanja seminara doživele u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Tužilaštvo je pozvalo ranije sve maloletne osobe koje su nakon 2013. godine bile žrtve seksualnog uznemiravanja u IS Petnica da se jave u policiju ili tužilaštvo jer, kako je navedeno, bez svedočenja oštećenih i materijalnih dokaza je otežano dalje postupanje tužilaštva u ovom predmetu, u smislu neophodnosti identifikacije oštećenih i dobijanja izjava od njih o onome što su doživele, kako bi se moglo pravilno oceniti postojanje krivičnog dela, njegova pravna kvalifikacija i izvršilac dela.

Pozvane su oštećene nakon 2013. godine, jer je tada usvojen takozvani Marijin zakon, kojim je propisano da za krivična dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloletnih lica i dece ne zastarevaju, odnosno, ne nastupa zastarelost krivičnog gonjenja za ta krivična dela.

Da podsetimo, pet nekadašnjih polaznica seminara podelilo je u nedeljniku Vreme svoja traumatična iskustva u IS Petnica, a kao zlostavljača su tada navele istu mušku osobu. Kasnije je Vigor Majić, dugogodišnji direktor Istraživačke stanice otkrio da se radi o Branislavu Saviću, saradniku u toj ustanovi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare