Dva tabora vladika u borbi za tron, duhovni učenik episkopa bačkog na čelu SPC

Vesti 18. feb 202119:14 > 19:46 39 komentara

Posle dvojice patrijarha koji su dužnost preuzeli u poznim godinama, Srpska pravoslavna crkva je dobila, za crkvene pojmove, nešto mlađeg poglavara. Još mitropolit do ustoličenja, Porfirije, ima 60 godina. Smatra se duhovnim učenikom episkopa bačkog Irineja Bulovića i uz njegov blagoslov, ali i glasnu podršku provladinih medija dolazi na čelo Crkve.

Vernici ispred Hrama Svetog Save kao da su predvideli koga će arhijereji izabrati za patrijarha. Gotovo svi sa kojima je naša ekipa razgovarala, poželeli su da novi patrijarh bude mlađi od svojih prethodnika kada su preuzimali tron.

„Voleo bih da bude neko mlađi“.

„Treba neko mlađi, dosta je starijih“.

„Mora biti izuzetna ličnost“, kažu građani.

Povezane vesti:

A jedini mlađi među istaknutim kandidatima umalo je zakasnio na liturgiju. Ipak, vladika Porfirije u Hram Svetog Save je ušao vidno zadovoljan. Dok je njegov duhovni otac, episkop bački Irinej, na liturgiju zakasnio čak 15 minuta. Pretpostavlja se da su učenik i učitelj bili na poslednjim konsultacijama o rasporedu glasova.

„Razlog bi mogao da bude raspoređivanje glasova koji su ostali od episkopa Lavrentija, koje je on dodelio episkopu Irineju i episkopu Fotiju, koji pripadaju istoj struji“, smatra novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević.

Dok je grupa oko Irineja i Porfirija bila na konsulacijama, drugi tabor vladika, koje su prenoćile u Patrijaršiji, već je autobusom stigao na Sabor. Šanse Joanikija i Grigorija, glavnih nada te grupe, bile su i dalje dobre i pored napada u provladinim medijima.

„I pre je bilo svakakviih napisa, ali obično je to što je izbor patrijarha ostajao crkveno pitanje. Ovde je brutalno dovedeno na one koji hvale Vučića i one koji ne hvale“, kaže novinarka „Vremena“ Jelena Jorgačević.

Posle tačno četiri sata zasedanja Sabora, monah Matej pozvan je da uđe u Hram. Vladike su se saglasile o tri imena. Irinej, njegov učenik Porfirije i neutralni iskusni episkop banjalučki Jefrem. Nešto kasnije postaje jasno i čije je ime izvučeno iz Svetog Jevanđelja u žrebu koji je bio poslednji čin izbora.

„Nema sumnje da je reč o čoveku koji je neko ko će predstavljati dobrog partnera vlasti. Sa stanovišta vlasti, ovo je najsrtećniji izbor. Jasno je i da je ova druga struja u okviru SPC doživela jedan veliki poraz“, navodi sociolog religije Slobodan Sadžakov.

Novi patrijarh biće prvi među jednakima. Njegov zadatak biće održanje organizacije koja deluje u više država, dok u najmanje četiri u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj igra izuzetno važnu društvenu ulogu, organizacije koja se nije povukla sa teritorije sa koje država Srbija jeste i koja je u Crnoj Gori pokazala šta može da se dogodi ako joj se vlast suprotstavi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare