Dva imena u igri za čelo u Nemanjinoj 11 – ko će sledeći Vučića zvati „šefe“

Vesti 14. avg 202219:23 20 komentara

Dva imena su u igri koja će sesti u čelo Nemanjine 11 - Miloš Vučević i Ana Brnabić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će verovatno i koalicioni partner imati svog kandidata i da mu je sada Kosovo navažnije, pa ako sa mandatarom bude malo i kasnio u odnosu na avgust koji je obećao, moli da mu se mnogo ne zamera. Politički analitičari objašnjavaju da koga god Vučić da odabere, taj i dalje neće biti samostalan na najvažnijoj funkciji u državi.

Srbija još nema formirane sve institucije. Predsednik kaže da će mandatara predložiti posle razgovora u Briselu, ali možda i kasnije. O tome ko bi mogao biti novi premijer, još razmišlja.

„Postoji mogućnost da kandidata imaju i koalicioni partneri, sada ima dva imena iz SNS-a, a nije nemoguće da na stranačkim organima bude još neko. To su Miloš Vučević i Ana Brnabić“, rekao je Vučić pre nekoliko dana.

Povezane vesti

Aktuelna premijerka Ana Brnabić pet godina vodila je Vladu na čijem je čelu praktično bio Vučić, kojeg je i zvala „šef“. Sve odluke koje su u njenoj nadležnosti čekala je sa Andrićevog venca.

„Ana Brnabić se dobro pokazala u onome što je Vučiću takođe potrebno, vulgarna, oštra i satanizujuća komunikacija ka političkim protivnicima. Bila je premijerka sama za sebe bez tima, bez nekih zajedničkih akcija. Moguće je da ostane, pogotovo ako Vlada neće dugo trajati i to će ukazivati da ćemo imati prevremene izbore najkasnije 2024. godine zajedno sa svim ostalim lokalnim izborima“, smatra politikolog Boban Stojanović.

Miloš Vučević bio je uz Vučića i njegovu porodicu kada je god trebalo reagovati i podneti prijave protiv Vučića, kako bi se, navodno, utvrdilo da nemaju veze ni sa jednom, u tom trenutku, aktuelnom aferom.

„Ako Milioš Vučević bude izabran ni on neće moći da bude drugi čovek države, niti drugi čovek naprednjaka. Verovatno ima veću podršku u stranci od Ane Brnabić jer je izvorno iz SNS-a. Ono što ga posebno kandiduje jeste što je blizak i Vučiću i njegovim saradnicima, a ono što ih oboje kandiduje jeste što su duboko upleteni sa svojim biznisima, tako što zloupotrebljavaju resurse i javni novac ove države“, dodaje Stojanović.

Knjiga je dakle spala na dva slova. Prva na listi „Zajedno možemo sve“, doktorka Danica Grujučić, posle izbora nije se ni pominjala za premijersko mesto. Iako veran i ministar koji se ne samo uvek predsedniku javi, već mu i odobri i novac za sve njegove ideje, Siniša Mali će po svemu sudeći moraće da čeka naredno izvlačenje.

„Siniša Mali može da bude dobar premijer za četiri godine, ako bude dodatno radio, pokazivao se i ako se bude uozbiljio. Siniša me razume, a ovi drugi malo teže“, rekao je predsednik Vučić u julu ove godine.

Koalicioni partneri naprednjaka biće nacionalne manjine i socijalisti. Još nije poznato da li bi SPS mogao da predloži manadatara za sastav nove vlade a sa taj predlog prihvate u SNS-u.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare