Vujošević: Obračun sa Belivukom jer su počeli da pritiskaju ljude bitne vlastima

Vesti 18. feb. 202109:22 > 11:0271 komentara
Podeli:
Duško Vujošević
Izvor: SK

Bivši trener košarkaškog kluba Partizan Duško Vujošević izjavio je da je država otpočela obračun sa Veljkom Belivukom zbog toga što je njegova kriminalna grupa prešla "crvenu liniju", počeli su da pritiskaju ljude koji su bitni vlasti ili su članovi Srpske napredne stranke, pa je "počelo da sluti da to neće imati kraj".

U intervuu za NIN, Vujošević je kazao da ne očekuje da će vlast nastaviti slične akcije protiv kriminalnih grupa, ali smatra da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušati da instalira vođe navijača koje njemu odgovaraju.

„Vučić će verovatno na Partizanovom jugu pokušati da instalira vođe koje njemu odgovaraju. Zvezdine vođe su unapred amnestirane. Eventualno može biti akcije protiv onih koji mogu da budu problem njemu lično, njegovoj familiji i najbližim saradnicima“, naglasio je Vujošević.

Na pitanje kako je moguće da su Belivuk i njegova ekipa imali „bunker“ na Partizanovom stadionu, a da uprava kluba za to nije znala, Vujošević je kazao da to zna uprava.

Pročitajte još:

U intrvjuu za NIN u julu prošle godine, on je rekao da je Vučić sarađivao s navijačima u vreme kada je bio prvi potpredsednik Vlade i da je od njih stvorio svoje falange.

„Niti sam govorio o grupi Veljka Belivuka, a pogotovo nisam mislio na većinu navijača. Samo zlonameran čovek može da poistovećuje sve navijače s kriminalom. Navijači su jako bitni, a i pojedini antropolozi čoveka definišu kao homo ludensa, kao stvorenje koje voli da igra ili voli da gleda igre“, istakao je on.

Naveo je da je Vučić od trenutka kada je postao prvi potpredsednik Vlade počeo agresivno, apsolutistički da se meša u sport.

„Nije Belivuk u to vreme imao svoju grupu, niti su postojali ‘Principi’. Prvi put sam za tu grupu čuo pre nekoliko dana. Vučić je navijač Crvene zvezde, nije bio vođa, ali je ostrašćeni navijač i kontakt s njima je imao i pre nego što je došao na vlast, dok je još bio u radikalima“, dodao je Vujošević.

Rekao je da je Vučić imao kontakt s Partizanovim navijačima, da je radio s navijačima još dok je bio u Srpskoj radikalnoj stranci, a da je taj rad „multiplikovao“ kada je postao prvi potpredsednik vlade.

„Tokom prve posete Partizanu nije došao u sportsko društvo, niti u fudbalski, košarkaški ili bilo koji drugi klub… Otišao je u kancelariju navijača i tada sam shvatio da želi da ih kupi, da im da moć i da klub ruši uz pomoć navijača Partizana“, kazao je Vujošević.

On je naveo da je ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona dovelo do „interregnuma“ na tribini Partizana i da su je nakon Vučićeve posete preuzeli Aleksandar Stanković – poznat kao „Sale Mutavi“ i Veljko Belivuk.

„Procenjeno je da ta akcija treba da ide preko navijača, a Novak Nedić, koji je 2012. bio zamenik generalnog sekretara, a od maja 2014. generalni sekretar Vlade Srbije, operativno je preuzeo taj posao. Budući da je Vučić bio i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i koordinator službi bezbednosti, u dosijeima su pronađena inkriminišuća dela Stankovića i Belivuka“, dodao je Vujošević.

Kazao je da je verovatno postignut dogovor o kontroli tribine, zamrzavanju kazni za Stankovića i Belivuka i mogućnosti da rade i poslove koji nisu dozvoljeni.

„Pretpostavljam, ne znam i to je jedino što ću da pretpostavim“, istakao je Vujošević.

Komentari

Vaš komentar