„Duplirani“ spomenik despotu Stefanu, autor otkrio koliko je plaćen za svoj rad

Vesti 18. apr. 202119:47 > 19:5078 komentara
Podeli:

Beograd dobija još jedan spomenik, ali ovoga puta duplirani. Iako je despotu Stefanu Lazareviću spomenik na Beogradskoj tvrđavi podignut pre 40 godina, gradska vlast je na drugoj lokaciji u glavnom gradu postavila još jedan, čije svečano otvaranje je najavljeno za ponedeljak. A zbog čega je doneta odluka da se za jednu ličnost urade dva spomenika, još uvek nije poznato, kao ni cena radova.

Na Beogradskoj tvrđavi tek po koji prolaznik. Na istoj lokaciji, tik do spomenika despotu Stefanu Lazareviću, pustoš. Statua od bronze, koja je postavljena pre četiri decenije, i dalje izgleda kao „nova“. Međutim, gradska vlast je odlučila da nekadašnji vitez Srbije dobije još jedan spomenik, ali ovoga puta na skveru nekoliko prometnih beogradskih ulica. I dok radnici završavaju finalne radove pred svečano otvaranje, pojedini građani su iskoristili priliku da se ispred spomenika fotografišu pre gradskih funkcionera.

POVEZANE VESTI

„Ovakav spomenik je čist višak, bolje bi bilo da nije rađen, da ne izgleda kako izgleda, da nije na tom mestu na kome je, a od svega mislim da je možda najgore što je javnosti jasno čija je to bila inicijativa – zamenika gradonačelnika sa već punom korpom spornih poteza i situacija“, kaže arhitekta Bojan Kovačević.

„Despot Stefan Lazarević je u redu, ali nije u redu da naprednjaci od njega prave svoj bilbord, to je sramota i za despota Stefana Lazarevića, to je sramota za nas kao građane. Ovi ljudi su spremni sa svačim da manipulišu, ne bi li sebe stavili u prvi plan i ne bi li na tome politički profitirali“, mišljenja je Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

A zbog čega je doneta odluka da Beograd dobije duplirani spomenik, još se tačno ne zna. Iako pojedini predstavnici stručne javnosti upozoravaju da takva odluka krši pravilo da jedna ličnost ne može da ima dva spomen obeležja u istom gradu, autor spomenika Svetomir Arsić Basara takve navode odbacuje i naziva ih neumesnim.

„Kako može da bude mnogo dva spomenika jednom imenu ako ono svojim imenom je toliko veliko da moža zaslužuje i 100 spomenika i da mu se niko nikad ne može odužiti sa svim tim spomenicima. Prema tome da mnogo o tome ne pričam, jer je to isuviše prosto i jasno da su takvi prigovori ne samo nestručni, nego i malo neuljudni“, izjavio je autor spomenika, vajar Svetomir Arsić Basara.

Prigovori javnosti što se ni ovog puta ne zna koliko spomenik košta, ostali su u senci. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić na to pitanje za N1 nije odgovorio, a cenu svih radova ne zna ni sam autor spomenika.

„Pa ne košta to… ne znam ni ja tačno koliko. Mislim, nisam ja u tome učestvovao, to nek kaže onaj ko finansira, razumete“, odgovara Arsić Basara.

N1: Vi još uvek niste isplaćeni za svoj rad?

„Ja sam isplaćen, dobio sam oko 20.000, na primer, evra“, kazao je vajar.

„Meni tu možda najviše smeta to prikrivanje korupcije izraženim nacionalizmom i to je ključni problem, stvarno treba imati meru sa količinom spomenika i njihovom distribucijom po gradu, ali druga stvar je što vi ne možete da postavite pitanje uopšte o toj proceduri, o tome koliko taj spomenik košta, čemu to tačno služi, jer je to spomenik nekome ko je jako značajan, nije važno ko, ali ne možemo tako prikrivati ono što se dešava iza toga i ućutkivati ljude“, kaže Iva Čukić, arhitekta i urbanistkinja.

Iz Inicijative Ne davimo Beograd kažu da se gradska vlast svojim odlukama poigrava sa građanima.

„Prioriteti jednog grada su takvi da odgovaraju potrebama građana, a ne da odgovaraju potrebama političke elite. Zaista nema nikakvog smisla da se podižu i da se ova kampanja sa spomenicima koju oni pokreću dešava sada kada mi na samo dva kilometara odatle imamo ljude koji žive bez kanalizacije na levoj obali Dunava“, ocenjuje Radomir Lazović.

Spomenik srpskom vojskovođi i vladaru postavljen je između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana. Skulptura je urađena od bronze i visoka je četiri metra.

Komentari

Vaš komentar