Dumanović nakon saslušanja ponovio optužbe: BIA umešana u slučaj „Jovanjica“

Vesti 07. jun. 202110:05 > 18:3937 komentara
Podeli:

Bivši pripadnik Odeljenja za dokumentovanje i opservaciju MUP Srbije Milan Dumanović saslušan je u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela BIA.

On je rekao da je to jedan od prvih slučajeva da je Bezbednosno informativna agencija podnela jednu takvu vrstu tužbe. Dumanović smatra da je cilj svega toga da se zastraše svi ljudi koji žele da ukažu na određene radnje koje se dešavaju u državnim institucijama.Takođe je poručio da BIA kroz svoju istoriju nije institucija koja je gradila integritet i ugled, kao i da njegovi navodi ne narušavaju taj autoritet među građanioma Srbije. On je takođe ponovio da stoji iza svake reči koju je rekao u „Utisku nedelje“, i da je njima „pogodio u srž“, javlja reporter N1.

povezane vesti

Dumanović je rekao i da je BIA umešana u slučaj „Jovanjica“, i nazvao je „najveća narko farma u Evropi“. Odbio je da otkrije imena operativaca BIA-e koji su bili direktno umešani u ovu aferu, „zbog toga što bi na taj način te ljude doveo u opasnost“.

„Dao sam izjavu gde govorim o tome da su moji navodi apsolutno istiniti. Povezao sam ih sa aferom „Jovanjica“, odnosno da su na najvećoj narko farmi u Evropi radili pripadnici Bezbednosno informativne agencije.To je bio njihov radni zadatak i oni su tamo poslati kao radnici BIA-e, a da je zvanično vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija član SNS. Takođe sam rekao da velika panika nije izazvana, već da je izazivaju predstavnici državnih organa… Negirao sam pred tužilaštvom da postoji integritet BIA-e i istakao da to što oni misle apsolutno nije tačno. Izveštaj Evropske komisije za bezbednost govori kako agencija radi, zašto se ne otvaraju poglavlja u pregovorima sa EU, i kakva je bezbednosna situacija u državi“, istakao je Dumanović.

Njegov advokat Božo Prelević je rekao da je Dumanović iskoristio svoje pravo, da je izneo svoj stav i mišljenje o ovom slučaju. Poželeo je sreću u istrazi tužilaštvu i policiji oko afere „Jovanjica“.

„Ovo je klasična inverzija. Ovde odgovaraju oni koji govore da posao BIA-a nije da čuva najveću narko farmu u Evropi“, kazao je Prelević.

Inače, zbog ove krivične prijave zaprećena je zatvorska kazna od pest meseci do pet godina zatvora.

Pored ove prijave koju je podnela BIA, privatnu tužbu je podneo i direktor ove agencija Bratislav Gašić. Prvo ročište je zakazano za 18. jun.

Podsetimo, krivična prijava protiv Milana Dumanovića podneta je nakon njegovog gostovanja u emisiji „Utisak nedelje“ 18. aprila, kada je u više navrata ponovio da „SNS i BIA dele pare od droge“.

Na taj način je, kako tvrde podnosioci prijave, počinio krivično delo izazivanja panike i nereda, za šta je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Inače, Dumanović već godinama ima status okrivljenog u postupku koji se protiv njega i njegovog kolege Mladena Trbovića vodi zbog odavanja službenih tajni MUP-a. Njih dvojica su pokušavali da ukažu na nezakonite postupke tadašnjeg rukovodstva ministarstva vezano za putovanje predsednika Vučića u Potočare.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar