Dugo putovanje do međustranačkog dijaloga, licem u lice teško pre letnjeg odmora

Vesti 31. mar. 202119:425 komentara
Podeli:

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, trebalo bi da počne za nekoliko dana. Međutim, prave političke pregovore teško možemo očekivati pre leta, tvrdi Tanja Fajon. Briselska birokratija već razmišlja o letnjem odmoru, pa do letnje pauze planira samo onlajn sastanke. Lično uključenje u jedan deo dijaloga iznenada je najavio i predsednik Srbije... A opozicija još nije postigla konsenzus u kom formatu će pristupiti pregovorima.

Politički dijalog najavljivan je odmah posle Nove godine, pa u januaru, februaru, te početkom marta. Sada jedna od posrednica između vlasti i opozicije u Srbiji – evroposlanica Tanja Fajon kaže da će u aprilu i maju i junu ona i njene kolege imati onlajn sastanke sa stranama u Srbiji. A zvaničan sastanak, odnosno pregovori neće pre letnjeg odmora. Fajon ipak veruje da ima dovoljno vremena za promene.

Povezane vesti

„Apsolutno je neophodno da se sledeći izbori održe na slobodan i pošten način. trebalo bi da postignemo takve uslove da sve političke partije iz opozicije izađu na izbore. To će biti naš cilj“, kazala je Fajon.

Upravo u uticaj evropskih posrednika uzda se predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, koji i dalje insistira na drugačijem modelu pregovaranja sa vlastima, sa ovlašćenim pregovaračima koji bi govorili u ime opozicije umesto da svaka stranka pojedinačno šalje po dva predstavnika.

„Ukoliko pošaljemo tamo taj buljuk šiljokurana koji će da idu tamo da daju izjave po hodnicima, po kuloarima, zajedno sa Đukama i Piljama, stvaraće se šum koji će se odvijati pred očima evroposlanika, koji su jedini koji mogu da nam pomognu, jer da se ne zavaravamo, Vučić nam neće dati ustupak, već moramo za ustupak da se izborimo. A jedini koji mogu da ga nateraju na ustupak su evroposlanici“, izričit je Jeremić.

Iznenadno interesovanje za međustranački dijalog došlo je u međuvremenu od predsednika Srbije. Ali, Aleksandar Vučić ne bi lično pregovarao sa onom grupom opozicionih partija koje žele učešće evroposrednika.

„Trenutno je značajno veći broj stranaka koje ne žele učešće EU u dijalogu od onih koje žele. Ja bih učestvovao u tom dijalogu. A naravno, kako smo na evropskom putu, stranka koju vodim još neko vreme će učestvovati“, rekao je Vučić.

Potpredsednica stranke Slobode i pravde Marinika Tepić kaže da je reč o još jednom triku predsednika, pokušaju opstrukcije.

„On je uvek izmišljao svoje satelite da bi paralisao dijalog. Ali, ne pita se on. Pokušali su da izbace Fajon, pa nisu uspeli. evropski partneri su ti koji odlučuju“, kazala je Tepić.

Marinika Tepić očekuje da će posrednici iz Evroopske unije sami doći do zaključka ko je relevantan u opoziciji i sa kim treba da razgovaraju.

Komentari

Vaš komentar