Dugi redovi ispred kovid ambulanti, gde nema šatora – čeka se na kiši

Vesti 12. okt. 202119:33 > 20:1515 komentara
Podeli:

Borbu sa kovidom izgubila je još jedna porodilja, stara 26 godina, potvrdio je komandant kovid bolice Karaburma. Preminuli nisu samo statistika, iako se posle više od godinu i po dana epidemije prebrojavaju do, i od 15 časova, a o brojevima vodi polemika. Dok istina ne bude zvanično saopštena, svakodnevna je vidljiva u bolnicama, u redovima ispred kovid ambulanti i ispostavama domova zdravlja.

Dečija kovid ambulanta na Karaburmi. Roditelji sa decom sa respiratornim tegobama čekaju da otklone sumnju da su zaražena kovidom-19. Ne žele pred kamere, ali kažu da im stajanje na kiši i nemogućnost odlaska kod pedijatra bez prethodnog prolaska kroz kovid sistem – teško pada.

Povezane vesti

Slično i u ambulantama za odrasle. Gde nema šatora, čekanje na hladnom i mokrom frustrira i one sa simptomima kovida, i one sa drugim tegobama.

A kada u ime kovid pacijenata koji su na bolničkom lečenju govore lekari koji se o njima staraju, to zvuči ovako.

„Situacija je dosta teška, onoliko pacijenata koliko otpustimo toliko i primimo. Naša potrošnja u poslednja 24 sata je preko 6,5 tona kiseonika što su enormne količine, mesecima ranije mi bismo to koristili u non-kovid sistemu. Bližimo se tom rekordu koji smo imali u decembru kada smo imali sedam tona potrošnju kiseonika“, kaže direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan.

I ponovo je otvoreno pitanje pravog broja umrlih, nakon što je epidemiolog Predrag Kon izjavio da je on čak dva i po puta veći od registrovanog. I BIRN, koji je prvi objavio priču o lažiranim podacima, posle odgovora Republičkog zavoda za statistiku konstatuje – umanjivani su čak tri puta. RZS u prošloj godini evidentira preko 10 hiljada potvrda o smrti sa uzrokom kovid-19, dok je na sajtu ministarstva zdravlja objavljeno 3.130 umrlih. Na pitanja BIRN-a Komisija za analizu smrtnih ishoda nije odgovorila, pa konstatuju da je i formirana da bi se razlika u brojevima zataškala, a ne objasnila.

„To je posebna sramota, ja mislim da je to najveće krivotvorenje podataka, insistiranje na besmislenim podacima. Umire kod nas između 120 i 140-150 ljudi dnevno, sve vreme se to skrivalo“, kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

„Ova vlast misli da se sa zdravljem i životima građana može igrati. To vam je trenutno na delu. Trenutno imate najprostiji opstanak – ko se kako snađe i da li jači ili oni koji budu imali više sreće, oni će preživeti“, rekao je Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta.

Otud i urušeno poverenje kod građana koji, između ostalog, ni ne žele da se vakcinišu i zaustave širenje virusa.

„Krizni štab nastupa populistički, ne rukovodi se protivepidemijskim principima, nego rejtingom političara. I tu sreće nema, tu onda mora masovno da se umire“, kaže Radovanović.

Došlo je, kaže, vreme očaja, a za to neko mora da odgovara. U ime lekara iz Kriznog Štaba doktor Kon je jasno poručio da ostavka nije opcija.

Komentari

Vaš komentar