Duge žalbe okrivljenih u slučaju Ćuruvija, čeka se odluka veća Apelacionog suda

Vesti 08. dec 202219:20 0 komentara

Ni 23 godine posle ubistva novinara Slavka Ćuruvije, sudski postupak u tom slučaju nije okončan. Optužnica je podignuta tek pre osam godina, dva puta su na ukupno 100 godina zatvora prvostepeno osuđena četvorica pripadnika Resora državne bezbednosti, a u sredu je završeno iznošenje žalbi na drugu presudu. Sagovornici N1 smatraju da za potpuno razrešenje ovog slučaja nije bilo političke volje, a da je donošenje konačne presude važno i za porodicu i za novinarsku profesiju, ali i za društvo, pa i politički sistem u celini.

Tri dana u sudnici Apelacionog suda žalbe na drugu prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije iznosili su i tužilac, odbrana i dvojica okrivljenih Milan Radonjić i Ratko Romić. Prvooptuženi Radomir Marković nalazi se u zatvoru gde izdržava kaznu od 40 godina zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, a Miroslav Kurak nalazi se u bekstvu. Međutim, više od dve decenije nije rasvetljena politička pozadina ubistva.

POVEZANE VESTI

„Mislim i da je u optužnici jasno rečeno da je prvooptuženi Radomir Marković dobio sa samog vrha države nalog da se Slavko Ćuruvija ubije. To što su ljudi koji su tada bili u samom vrhu države, a misli se na Slobodana Miloševića i Mirjanu Marković, više nisu među živima, u velikoj meri sprečava da pravda i na taj način bude zadovoljena“, ocenio je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Pravda se ne čini zadovoljavajuća ni za okrivljene i njihovu odbranu. Te su u svojim žalbama tražili oslobađajuće presude, otvaranje suđenja pred apelacionim većem, navodili da pojedini dokazi nisu izvedeni ili da čak ne postoje za krivična dela za koja se okrivljeni terete.

Okosnica svih žalbi je prekoračenje optužnice, s obzirom na to da se u presudi navodi da je neposredni izvršilac ubistva Ćuruvije N.N. lice, a u optužnici su to Miroslav Kurak koji je pucao, Ratko Romić koji je pištoljem u potiljak udario Branku Prpu koja je bila pored njega, a sve u dogovoru sa Milanom Radonjićem.

„Ne postoji nijedan jedini dokaz da su moji klijenti, pa nijedan od okrivljenih, vršili krivična dela koja im se stavljaju na teret. U tom smislu ne mogu očekivati ništa drugo osim oslobađajuće presude. Sud takođe ima mogućnost da otvori glavni pretres, izvodi dokaze, ocenjuje činjenice drugačije“, kazala je advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

S druge strane, u svojoj žalbi, zamenik tužioca je naveo da su odbijeni ključni dokazi i iskazi svedoka u ovom postupku kao suvišni i da je na taj način prvostepeno veće izvelo pogrešne zaključke i izreklo blage kazne za okrivljene.

Direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija smatra da je od presudnog značaja da se konačno dođe do pravedne pravosnažne presude.

„Slavko je ubijen zbog svog posla, Slavko je ubijen kao novinar koji je kritikovao državu, koji je kritikovao režim i zato i jeste stradao, što je pokazao i medijski uvod u njegovo ubistvo. U tom smislu od presudnog je značaja, ne samo za građane i ne samo za državu kao celinu, već i za medijsku zajednicu, za pravo građana, da budu obavešteni, da se na ovaj slučaj stavi tačka i da se pokaže jasna poruka da je sloboda izražavanja neprikosnovena“, izjavila je Ivana Stevanović.

Veće Apelacionog suda u narednim danima doneće odluku da li potvrđuje presudu, preinačava je ili će otvoriti suđenje na drugom stepenu, što su i pojedini branioci i okrivljeni između ostalog tražili tokom trodnevnog zasedanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!