DSS: U naredne dve nedelje sporazum s vlastima u dijalogu bez evroparlamentaraca

Vesti 18. sep 202108:57 75 komentara
N1

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i kandidat za predsednika Srbije koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je da je Srbiji potrebna nacionalno odgovorna vlast, ali koja će istovremeno biti privržena demokratskim načelima i pravnoj državi.

On je u intervjuu Danasu naveo da je Srbiji potreban predsednik koji će „hteti i umeti da okuplja ljude oko opšteg interesa, a ne predsednik koji će deliti gradjane i neprestano unositi tenzije i razdor u srpsko društvo“.

Jovanović je ocenio da je do izbora ostalo nešto manje od sedam meseci i da je zato bilo je sasvim prirodno započeti političku kampanju.

„Izlazimo na svim nivoima sa voljom da dopremo do najvećeg broja građana i pridobijemo njihovo poverenje. Hoćemo da preuzmemo ;odgovornost za vodjenje državnih poslova i nemamo razloga to da krijemo“, kazao je jedan od lidera koalicije NADA.

Na pitanje da li očekuje da će u skorije vreme biti potpisan sporazuma vlasti i stranaka o unapredjenju izbornih uslova u dijalogu koji se vodi bez posredovanja Evropskog parlamenta, Jovanović je kazao da veruje da će se doći do završnog dokumenta u naredne dve nedelje.

On je ocenio da tu neće biti nekih „epohalnih pomaka“, ali će se stvari donekle poboljšati.

„Stvari neće suštinski bolje funkcionisati dok ne promenimo način na koji političke stranke funkcionišu u Srbiji. A to se može postići samo izmenom izbornog sistema i otvaranjem mogućnosti da građani konačno svoje predstavnike biraju po imenu i prezimenu. Kada se razbije kompaktnost političkih stranaka i njihovo strogo hijerarhijsko ustrojstvo“, ocenio je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare