DS, SSP i PSG: Vučićev režim i tabloidi ugrožavaju bezbednost novinara KRIK-a

Vesti 10. mar. 202110:13 > 10:5415 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da tužilaštvo "momentalno" treba da procesuira glavne urednike tabloida koji su sa namerom ugrozili novinare KRIK-a. Demokratska stranka (DS) upozorila je da "režim" Aleksandra Vučića "opasno ugrožava" bezbednost istraživačkih novinara pokušajima da novinare Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) predstavi kao saradnike kriminalne grupe Veljka Belivuka. PSG: Besraman pokušaj spinovanja i konstrukcije koje nemaju nikakvo utemeljenje u istini.

„U pokušaju da neutrališu svoju odgovornost u stvaranju klana Veljka Belivuka, vlast je otišla predaleko, jer grupu istraživačkih novinara KRIK-a optužuju za saradnju sa tom kriminalnom grupom“, navedeno je u današnjem saopštenju SSP-a u kojem se ocenjuje da je taj napad „Vučićevih tabloida najmorbidniji do sada“.

Zahvaljujući dugogodišnjim istraživanjima i objavama KRIK-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici nisu uspeli da sakriju njihovu spregu sa tim ubicama i narkodilerima, dodaje se u saopštenju.

Tabloidi su direktno ugrozili bezbednost novinara KRIK-a, ocenila je SSP.

Iz DS su ocenili da je reč o „providnom podmetanju koje je po svim svojim bitnim elementima potpuno identično sa ostalim kampanjama blaćenja i stigmatizacije pojedinaca i čitavih grupa ljudi koje je i do sad sprovodila sadašnja vlast“.

povezane vesti

„Više takvih kampanja završeno je tragičnim ishodom, zbog čega upozoravamo vođu režima Aleksandra Vučića i njegove saradnike da su sada i subjektivno i objektivno odgovorni za bezbednost novinara koje su svojim lažnim optužbama označili kao legitimnu metu svojih pristalica i kriminalnih falangi“, stoji u saopštenju.

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je kampanju provladinih tabloida i njihovih „beskrupuloznih kvazianalitičara“ protiv istraživačkog portala Krik, jer smatra da je povezivanje novinara koji godinama otkrivaju veze države sa kriminalom besraman pokušaj spinovanja i konstrukcije koje nemaju nikakvo utemeljenje u istini.

PSG u saopštenju upozorava da se takvom kampanjom bukvalno ugrožava život novinarima Krika.

U zarobljenoj državi sa zarobljenim medijima je besmisleno očekivati reakciju državnih organa na ovo crtanje mete na čelo nezavisnim medijima, konstatuje PSG, najavljujući da će se obratiti međunarodnim institucijama kako bi skrenuli pažnju na probleme s kojima se celo društvo suočava i pozvali ih da svoj autoritet upotrebe kako bi zaštitili živote novinara u Srbiji.

Više provladinih tabloida objavilo je na naslovnim stranama današnjih izdanja da je portal KRIK „privatni medij“ Veljka Belivuka i da među njima postoji „tajni dil“.

Komentari

Vaš komentar