DS: U zakup izdato samo osam hiljada hektara zemljišta, ogromni gubici u budžetu

Vesti 14. apr 202114:35 > 15:08 6 komentara

Od 205 podnetih zahteva preduzeća za izdavanje 172.000ha državnog, poljoprivrednog zemljišta u zakup 2017. godine, samo 22 su dobila pozitivan odgovor za 8.700ha, a samo sedam preduzeća je do kraja ispunilo utvrđene uslove, dok se za ostatak zemljišta ne zna ko ga je obrađivao, navode u Demokratskoj stranci (DS).

Kako navodi član odbora za poljoprivredu DS-a Daniel Kovačić, tim poslom, koji je loše rukovođen, državni budžet je samo za tu godinu oštećen za 30 miliona evra.

„Ne želimo sada da ulazimo u to ko je sve mogao da konkuriše i ko je dobio zemljište na korišćenje, možemo samo slobodno reći da su to bila preduzeća koja su bliska SNS i SPS. Zaključci o negativnim efektima ovog posla su višestruki. Do čekanja odluke komisije sve poljoprivredno zemljište za koje je preko 200 investitora bilo izuzeto iz licitacije bar jednu godinu, što predstavlja štetu od 150 evra po hektaru, ukupne vrenodsti od 26 miliona evra. Osam hiljada sedamsto hektara koje je bilo izuzeto iz programa dve godine što predstavlja štetu 2,6 miliona evra i 6.300 hektara svih onih koji su odustali u međuvremenu, iznosi štetu još dodatnih milion i po evra u budžetu Srbije za ovaj poseban projekat“, rekao je Kovačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare