DS, PSG i SSP traže istragu o grafitu „Spisak postoji“ u Novom Sadu

Vesti 14. mar. 202123:38 > 15. mar. 2021 08:554 komentara
Podeli:
Izvor: Demokratska stranka

Demokratska stranka (DS) zahteva hitnu istragu o tome ko je na Bulevaru patrijarha Pavla u Novom Sadu ispisao grafit sa imenima nekoliko mladih aktivista opozicionih stranaka, koji su označeni kao izdajnici i potencijalna meta odmazde. Isti poziv uputio je i Pokret slobodnih građana, koji je naveo da je napad "bez sumnje odgovor na njihovo antifašističko delovanje". Stranka slobode i pravde ocenila da je Miloš Vučević "svojim izjavama, činjenjem i nečinjenjem odgovoran za atmosferu linča koja se sprovodi prema političkim neistomišljenicima u gradu".

DS je takođe optužila gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da „kontroliše svoje stranačke falange, koje stoje iza ovih opasnih pretnji“, kao i da mu neće dozvoliti „da se i ovog puta pravi naivan i neobavešten“.

U saopštenju se navodi da su uz imena aktivista napisane reči „spisak postoji“, što, kako ocenjuju u DS-u, „predstavlja nedvosmislenu i brutalnu pretnju koja se ne može nikako drugačije tumačiti osim kao poziv na ubistvo“.

„Medju imenima mladih aktivista je i ime poverenika DS-a Dejana Bagarića, koji je u vreme gradjanskih protesta 2019. godine već bio teško pretučen. DS upozorava novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića i njegovog šefa (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića da su od danas odgovorni za živote i bezbednost mladih ljudi čija su imena ispisana na zidu u novosadskom naselju Telep“, dodaje se u saopštenju.

DS navodi da je duž Bulevara patrijarha Pavla instalirano više desetina bezbednosnih kamera i da „ne postoji ni teoretska mogućnost“ da bar neka nije snimila ljude koji su ispisali grafit.

„Novosadska policija neće pronaći počinioce ovog zlodela samo ukoliko ne bude htela da ih otkrije, ili ukoliko bude sprečena da sprovede brzu i efikasnu istragu. DS će odmah podneti i krivičnu prijavu protiv lica koja su ispisala grafit i preduzeti sve pravne i druge mere kako bi zaštitila i Dejana Bagarića i sve ostale mlade opozicione kolege čija su se imena našla na zidu nedaleko od jednog dečjeg igrališta“, naveli su u Demokratskoj stranci.

PSG: SNS direktno odgovorna za podele

Pokret slobodnih građana zahteva od nadležnih institucija da hitno pokrenu istragu i kazne osobe koje su pozvale na smrt aktivista PSG Davora Stefanovića i Mie Milić, SSP Brajana Brkovića i DS Dejana Bagarića, ispisujući grafite na ogradi u Novom Sadu.

Naši aktivisti su na Dan ljudskih prava uklanjali grafite rasne i nacionalne mržnje u Novom Sadu i ovaj napad je bez ikakve sumnje odgovor na njihovo antifašističko delovanje, kažu u PSG.

„Vlast Srpske napredne stranke koja je u Novom Sadu dopustila divljanja nacističkih grupa i koja ih koristi za svoje prljave kampanje, direktno je odgovorna za podele i atmosferu u kojoj dominira mržnja“, naglašno je iz PSG.

SSP: Vučević odgovoran za atmosferu linča

Na zidu igrališta na Bulevaru patrijarha Pavla u Novom Sadu osvanule su poruke mržnje i pretnje potpredsedniku Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Brajanu Brkoviću i drugim aktivistima u borbi protiv autokratske vlasti, saopštila je ta partija.

Kako se ističe, otvorene pretnje Brkoviću predstavljaju jasan znak da je vlast u poslednjem stadijumu vladavine spremna na sve „kako bi odložila neizbežno – potpuni slom režima Aleksandra Vučića.

„Njegov verni izvršilac u Novom Sadu, Miloš Vučević, svojim izjavama, činjenjem i nečinjenjem odgovoran je za atmosferu linča koja se sprovodi prema političkim neistomišljenicima u gradu“, ocenila je SSP, pitajući Vučevića šta treba da se desi „da svojim kriminalnim saradnicima da znak da se zaustave“.

Komentari

Vaš komentar