DS otkrila obnovljeni spomenik demokratiji na Novom Beogradu

Vesti 05. dec 202118:55 > 19:22 2 komentara

Obnovljeni spomenik slobodi, demokratiji i prvim višestranačkim izborima, otkriven je danas u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu.

Opštinski odbori Demokratske stranke (DS) Novog Beograda i Čukarice, u saradnji sa Gradskim odborom, obnovili su spomenik koji je pre 31 godinu podugnut ispred stabla sekvoje, koja simbolizuje dugovečnost, rekao je FoNetu član DS Predrag Bata Milošević.

Predsednik DS Zoran Lutovac istakao je da danas u Srbiji ipak nema ni slobode, ni demokratije, kao ni slobodnih i poštenih izbora.

„Ja ovaj spomenik pre vidim kao želju i napor da do toga dođemo, nego kao spomenik nečemu što smo ostvarili“, rekao je on.

Osvrnuvši se na proteste koji su održani u protekle dve subote u Beogradu, Lutovac je naglasio da Srbija ne samo što nema demokratiju i slobodne i poštene izbore, već nema ni državu.

„O zemlji u kojoj se policija skloni da bi se batinaši obračunali sa građanima, teško možemo govoriti kao o državi“, ocenio je predsednik DS.

On je poručio da nema slobodnih i poštenih izbora bez slobodnih medija, a da u Srbiji trenutno vlada medijski mrak u kome ponekad zasvetli neka zvezda ili svitac, kao što sija nekoliko medija.

Prema njegovim rečima, nemaju sve političke opcije pristup svim medijima, naročito onima sa nacionalnom frekvencijom, a posebno javnom medijskom servisu, zbog čega građani ostaju uskraćeni za informacije.

„Ne živi se od demokratije, ali bez demokratije ne može da se živi dobro“, istakao je Lutovac, dodajući da je demokratija potrebna svima, jer se samo u njoj mogu ostvariti sva ljudska prava i život vredan čoveka.

„Mi danas u Srbiji imamo više od 300.000 penzionera sa penzijom manjom od 15.000 dinara“, kazao je Lutovac, obrazloživši da ne može biti demokratije u zemlji u kojoj ljudi žive ispod granice dostojanstva.

Ono što nam predstoji, dodao je, je da budemo dostojni ovog spomenika i da se borimo za vrednosti demokratije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare