DS Jagodina: Marković da prestane sa mobingom nad radnicima JP „Standard“

Vesti 15. avg 202209:049 komentara
Podeli:
Izvor: N1/Milan Nikić

Demokratska stranka u Jagodini zahteva od Dragana Markovića Palme, predsednika Skupštine grada Jagodine da prestane, kako su naveli, sa mobingom nad radnicima JP "Standard", traženjem da vrate novac koji su dobili po izvršnim presudama za neisplaćenu naknadu za prevoz, odnosno da povuku tužbe za prevoz, piše u saopštenju koje je potpisao Petar Jovanović, predsednik Gradskog odbora DS u Jagodini i član Izvršnog odbora DS.

„Kada je lokalna samouprava 2019. godine donela odluku da gradsko-prigradski prevoz bude besplatan za sve građane Jagodine, predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma je izjavio da ‘niko od poslodavaca neće ukinuti prevoz i putne troškove, kao što su imali svi zaposleni do sada’. Kako je tada izjavio za medije, oko 150 radnika JP Standard je tužilo svog poslodavca zbog neisplaćenih putnih troškova, koji su inače propisani Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom. Radnici su se prvo obratili svojim sindikatima i direktoru, koji nisu mogli da im pomognu, a lokalna samouprava nije imala sluha za ove probleme. Kada su počela da pristižu prva izvršna rešenja, tek tada je reagovala lokalna samouprava, ali ne u cilju ispunjenja obaveza prema zaposlenima, već u cilju njihovog zastrašivanja. Dosta je mobinga u Jagodini“, rekao je Jovanović, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Na sastanku sa rukovodiocima radnih jedinica i službi JP Standard i rukovodstva lokalne samouprave, održanog u ponedeljak, 8. avgusta, a kojim je predsedavao Marković, rečeno, kako kažu iz DS, je da „zaposleni koji su tužili JP Standard moraju da povuku svoje tužbe, dok oni kojima su presude postale pravosnažne i koji su već naplatili svoja potraživanja su u obavezi da ‘dobrovoljno’ vrate taj novac uplatom na blagajni tog javnog preduzeća“.

„Rečeno je da bi zbog ovih tužbi radnicima mogle biti smanjene plate ili da bi se ostalo bez sredstava za plate, kao i da može doći do reorganizacije firme na taj način što bi se deo poslova i radnika ustupio privatnom sektoru“, ističu.

DS traži od koalicije JS i SNS da pod hitno isplate putne troškove radnicima Standarda, Gradske uprave, radnicima u prosveti i svima drugima kojima se duguje po ovom osnovu, a koji, kako kažu, „ne smeju niti da tuže niti da traže svoje putne troškove“.

„Takođe zahtevamo da se odmah prestane sa pozivanjem radnika da povuku tužbe i plašenjem kako zbog toga neće biti plata, prebacivajući na taj način krivicu na njih i svađajući ih međusobno. DS poziva JS i SNS, koji čine vlast u Jagodini, da ukoliko imaju trunku dostojanstva i morala, otkažu najavljeno putovanje u Paraliju 26. avgusta, ali i svako drugo besmisleno putovanje i da se taj novac opredeli za isplatu putnih troškova radnika JP Standard i deblokadu blokiranih računa u prosveti, zdravstvu i drugih. Takođe utičemo na savest članova vesele družine za Paraliju, odnosno, poljoprivrednika, zdravstvenih radnika, članova udruženja građana, naročito sveštenika, novinara i članova privredno političke delegacije, da pokažu solidarnost i odustanu od ovih turističkih aranžmana u korist radnika Standarda i drugih kojima se po ovom osnovu duguje. JS i SNS se utrkuju oko angažovanja estradnih zabavljača, poput Miroslava Ilića, Đanija, Cece, Ace Lukasa i drugih, ali se niko od njih ne angažuje da radi ono za šta su birani, odnosno da reše probleme radnika koji su u blokadi i koji moraju da tuže za svoja prava. DS nudi pravnu pomoć svakom radniku Standarda koji joj se bude obratio“, stoji u saopštenju  Gradskog odbora DS Jagodina.

Komentari

Vaš komentar