Državna matura i dualno obrazovanje: Šta čeka obrazovni sistem do 2030.

Vesti 08. mar 202114:39 > 14:49 3 komentara
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Ministar prosvete Branko Ružić predstavio je u ponedeljak ključne novine Predloga razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine.

Ružić je na Javnoj raspravi rekao da je podučavanje učenika zasnovano na kompetencijama ulaganja u njihovu budućnost i budućnost ekonomije države.

Pročitajte još:

On je rekao da uvođenje državne mature ima za cilj da obezbedi veću pravednost i jednakost svih učesnika koji stiču sertifikaciju i završnoj srednjoj školi ili se kvalifikuju na visokoškolske ustanove.

Ružić je naveo da postoji neujednačenost maturskih ispita, koji se razlikuju od škole do škole – u sadržaju, procedurama sprovođenja, kriterijumima ocenjivanja – biće prevaziđene standardizovanim testovima za celu generaciju.

On je dodao da će državna matura smanjiti troškove i povećati šanse za nastavak školovanja.

Najavio je uvođenje dualnog obrazovanja, kao model realizacije nastave na dva mesta.

„U obrazovnim i privrednim sistemima, kvalitet takvog načina obrazovanja ogleda se u mogućnosti sublimacije znanja, veština, sposobnosti i stavova, čija stečenost za vreme formalnog obrazovanja obezbeđuje bržu tranziciju ka svetu rada“ rekao je ministar.

Oblast u kojoj se, prema rečima Ružića, nije dovoljno bavilo u prethodnom periodu je obrazovanje odraslih i priznavanje prethodnog učenja.

„Strategijom 2030. predviđen je niz mera koji treba da doprinesu većoj participaciji odraslih u programima obrazovanja“, rekao je on.

Ružić je je rekao da se u prvi plan strategije stavlja svrha učenja i relevantnost za svakodnevni život.

„Novi standardi biće polazište za razvoj novih programa nastave i učenja, savremenih pristupa, metoda i tehnika rada, drugačijih udžbenika i sticanje kompetencije nastavnika za primenu navedenog“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, važni ciljevi su veći obuhvat dece i ne osipanje osetljivih grupa na svim nivoima, bolja postignuća učenika, bolji programi i bolja podrška nastavnicima.

On je istakao da je važno da nastavnici imaju podršku u razumevanju novih standarda i primeni novih programa.

Govoreći o digitalizaciji u obrazovanju, Ružić je kazao da ona podrazumeva kompetenciju nastavnika odnosno kompetenciju na nivou školske ustanove.

„Državne onlajn škole će obezbediti kvalitet nastavnog procesa u onlajn okruženju, u situacijama kada je obustavljen neposredan rad sa učenicima“, kazao je ministar prosvete.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare