Državljanin Bahreina, izručen iz Srbije, stigao u Manamu

Vesti 25. jan 202218:36 3 komentara
Shutterstock

Državljanin Bahreina, osuđen za "dela vezana sa terorizmom" izručen je iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Bahreina, uprkos upozorenju suda Evropske unije za ljudska prava.

Ahmed Džafar Mohamed Ali u ponedeljak je izručen, uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi rizik od „torture“ u Bahreinu, koji je redovno optužen za političku represiju i kršenje ljudskih prava, saopštila je nevladina organizacija Bahreinski institut za prava i demokratiju sa sedištem u Londonu.

Vlasti Bahreina su Mohameda Alija (49) vratile u zemlju zahvaljujući „koordinaciji i komunikaciji sa prijateljskom zemljom“ putem međunarodne kriminalističke policije (Interpol), navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

Mohamed Ali je osuđen u odsustvu na tri doživotne kazne i dodatnih deset godina zatvora zbog „dela u vezi sa terorizmom počinjenih između 2012. i 2015. godine“, dodaje se u saopštenju.

Evropski sud za ljudska prava je zatražio od Srbije da obustavi ekstradiciju do 25. februara, kako bi mu dala vremena da ispita „moguće rizike od torture“, naveo je bahreinski institut za prava i demokratiju.

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je u ponedeljak da je državljanin Bahreina od novembra prošle godine bio u pritvoru u Srbiji, iako je pred nadležnim organima u postupku za izručenje izrazio nameru da traži azil u Srbiji, tvrdeći da mu u državi porekla preti opasnost od mučenja, političkog i verskog progona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare