Državljani Srbije u Kabulu za N1: Situacija haotična, čuju se pucnji

Vesti 16. avg. 202109:39 > 13:28130 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji se nalaze u Kabulu gde čekaju da nekako izađu iz zemlje, kažu za N1 da se čuju pucnji u okolini aerodroma i da je situacija haotična. Oni čekaju da ambasador dogovori sa nekom zemljom da ih stavi na spisak za evakuaciju.

Podsetimo, američki vojnici ispalili su hice upozorenja u vazduh na aerodromu u Kabulu kako bi sprečili da više stotina civila izađe na pistu aerodroma, izjavili su zvaničnici. „Masa je izmakla kontroli. Hici su ispaljeni kako bi se izbegao haos“, rekao je neimenovani zvaničnik.

Situacija se menja iz minuta u minut, snage talibana su ušle bez ikakvog otpora u grad, počeli su neki pregovori i predsednik se povukao, prepričava jučerašnji dan Aleksandar Cvejić.

On navodi da je civilni deo aerodroma zatvoren, a da sa vojne strane oko 2.000 Avganistanaca pokušava da uđe, kako bi napustili zemlju. Danas je došlo i do upada naoružanog lokalca na aerodrom, navodi, dodajući da je moguće i da je ubijen.

Povezano:

Ova dvojica državljana Srbije rade u Avganistanu za jednu međunarodnu firmu. „Pokušavali smo da uzmemo karte komercijalnim letom poslednjih šest dana, i sve su otkazivane 24 sata pre poletanja. Nemamo nikakve karte i nikakvu mogućnost da izađemo iz zemlje komercijalnim letovima“, navodi Cvejić.

Kaže da su u kontaktu sa ambasadorom Srbije iz Nju Delhija Sinišom Pavićem koji pokušava da im pomogne od juče. Od njega su, kako prenose, saznali da je još samo jedna državljanka Srbije u Kabulu.

„Nama su ovde pomogle kolege i drugovi koji su iz BiH, Hrvatske i Slovenije da dođemo do ovog bezbednog mesta iz našeg kampa. Mi smo pored ulaza u vojni deo aerodroma gde čekamo da nam se odobri ulaz – ne puštaju nikog ko nije na spisku za evakuaciju“, navodi Cvejić.

Kako kaže, nalaze se u hotelu koji čuvaju američki vojnici, u kom ima dosta stranaca iz SAD, Velike Britanije…

Navodi da ambasador Siniša Pavić radi sve što je u njegovoj moći da dođe u kontakt sa bilo kojom zemljom koja bi ih stavila na spisak za napuštanje zemlje.

Pavić: Radimo na evakuaciji troje srpskih državljana

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, koja je nadležna i za Avganistan, Siniša Pavić rekao je za N1 da je u kontaktu sa troje državljana Srbije u Kabulu i da se radi na njihovoj hitnoj evakuaciji.

„Od jutros imamo informacije o troje naših državljana koji se nalaze u Avganistanu. Sa njima smo u permanentnom kontaktu i radimo na njihovoj hitnoj evakuaciji s obzirom na dramatičnost situacije u Kabulu“, kazao je Pavić.

On je rekao da od jutros imaju informacije o troje srpskih državljana koji se nalaze u Avganistanu i da je, na osnovu toga što je čuo od njih, ali i što se može videti u medijima, situacija dramatična.

Dodao je da su dramatična i dešavanja oko oba aerodoma u Kabulu. Pavić je rekao da je oko civilnog aerodroma bilo pucnjave i da ima izveštaja o najmanje pet žrtava.

„Oko vojnog aerodroma nalazi se veliki broj ljudi, prema procenama 1.000 do 2.000, među kojima su i naoružani. Situacija je vrlo ozbiljna sa neizvesnim daljim tokom“, istakao je Pavić.

Pavić je rekao da je Ambasada u Nju Delhiju u kontaktu sa srpskim državljanima, a Ministarstvo spoljnih poslova sa zemljama koje planiraju evakuacione letove u neposrednoj budućnosti.

„Trudimo se da u kontaktu sa našim državljanima razrešimo situaciju na najbolji način“, rekao je Pavić.

Komentari

Vaš komentar