Društvo sudija Srbije: Građani omogućili izgradnju boljeg okvira za pravosuđe

Vesti 17. jan 202208:35 6 komentara
N1

Društvo sudija Srbije saopštilo je da su građani odlukom na referendumu da podrže ustavne promene, "omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo".

POVEZANE VESTI:

„Referendumska kampanja je prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosuđu, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uređenja i time doprinela razvoju ukupnih demokratskih odnosa“, saopštilo je ovo strukovno udruženje čiji je predstavnik bio član radne grupe za izradu amandmana na Ustav Srbije.

Kako je navedeno, „ovaj važan prvi korak je podstrek da se dobra iskustva saradnje sa strukom nastave i u procesu izrade pravosudnih zakona, koji bi trebalo da dalje razviju mehanizme za sprečavanje politizacije pravosuđa i za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva“.

„Veoma je važno da mediji nastave da prate rad pravosuđa na način koji građanima objašnjava kako ono funkcioniše i šta su ciljevi promena, zadržavajući debate stručnjaka kao osnovni oblik tog informisanja“, poručilo je Društvo sudija Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare