Društvo sudija Srbije: Autentično tumačenje zakona bi poremetilo podelu vlasti

Vesti 04. jul 202113:52 22 komentara
Sudnica, sudija, suđenje, sud,
Shutterstock

Društvo sudija Srbije ocenilo je da bi se autentičnim tumačenjem odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima "poremetila podela vlasti", odnosno da na taj način "zakonodavac nameće sudovima svoje tumačenje prava i time 'sudi' on, a ne sudovi".

„Ukoliko pak postoji potreba za ujednačavanjem sudskih odluka zbog različitog tumačenja zakona, zakonodavcu stoji na raspolaganju izmena zakona“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti

Kako su objasnili iz ovog društva, iako im predlozi autentičnih tumačenja nisu bili dostupni, oni se „po svoj prilici odnose na bankarske kredite“.

„Nesumnjiv sistemski problem sa kojim se suočava i Srbija, koji se odnosi na više desetina hiljada bankarskih sporova, koji neprestano ‘pritiču’ u sudove uprkos doslednim sudskim presudama, moguće je i treba ga rešiti, ali isključivo na sistemski način, zakonima“, rečeno je u saopštenju.

Društvo sudija ukazalo je da sudovi u tim sporovima, nakon pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda, primenjuju „dobro uspostavljenu sudsku praksu, u smislu odluka Evropskog suda za ljudska prava“.

„U takvom slučaju, a naročito s obzirom na to da nije bilo nikakvih problema u skoro poluvekovnoj primeni Zakona o obligacionim odnosima, ne postoji nikakva potreba ujednačavanja sudskih odluka, pa dakle ni donošenju bilo kakvih autentičnih tumačenja“, naveli su u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare